EK predlaže promjene pravila o COVID potvrdama

03.02.2022.

16:15

Autor: M.Š./Hina/HRT

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Europska komisija u četvrtak je predložila da se osobama koje sudjeluju u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv COVID-a omogući izdavanje digitalnih COVID potvrda te produljenje primjene tih potvrda za godinu dana, do 30. lipnja 2023.

Komisija je iznijela prijedlog da se digitalne potvrde izdaju i osobama koje sudjeluju u kliničkim ispitivanjima cjepiva nakon što su se proizvođači cjepiva suočili s poteškoćama da dobiju dobrovoljce za ispitivanja budući da su mnoge članice uvele razna ograničenja za osobe bez potvrda.

Neke zemlje već izdaju takve potvrde, ali problem je što one nisu priznate u svim članicama i osobe s takvim potvrdama se tretiraju kao da nisu potpuno cijepljene jer nisu primile odobrena cjepiva i zato su suočene s raznim ograničenjima.

Glasnogovornik Christian Wigand izjavio je da Komisija očekuje da će države članice priznati takve potvrde koje su izdane u drugim članicama.

Cilj je ovoga prijedloga potaknuti kontinuirani razvoj i proučavanje cjepiva protiv COVID-a, kažu u Komisiji.

Komisija je također predložila da se produlji primjena digitalnih COVID potvrda za godinu dana, do 30. lipnja 2023. godine.

Kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije, Europski parlament i Vijeće donijeli su 14. lipnja 2021. Uredbu o EU digitalnoj COVID potvrdi, koja se primjenjuje od 1. srpnja 2021., a trebala bi se prestati primjenjivati 30. lipnja 2022.

O nacionalnoj upotrebi EU digitalnih COVID potvrda i dalje odlučuju same države članice. Zakonodavstvom EU-a o digitalnoj potvrdi ne propisuje se niti zabranjuje upotreba te potvrde na nacionalnoj razini (npr. za pristup događajima ili restoranima).

Međutim, ako država članica uspostavi sustav potvrda za COVID za domaće potrebe, trebala bi osigurati da se i EU digitalne COVID potvrde potpuno prihvaćaju za iste svrhe.

Digitalne COVID potvrde omogućile su sigurnije putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije.

- Ne možemo predvidjeti kako će se pandemija razvijati, ali možemo građanima omogućiti da se i dalje koriste potvrdom koja funkcionira i koja se svugdje prihvaća. Bez ovog produljenja moglo bi doći do uvođenja raznih nacionalnih sustava, što bi pak moglo otežati snalaženje i stvoriti razne prepreke, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Komisija je također predložila da se visokokvalitetni laboratorijski antigenski testovi uključe u vrste testova za koje se može izdati potvrda o testiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!