EK predlaže strategiju za jačanje ekonomske sigurnosti

20.06.2023.

17:09

Autor: Hina/HRT/R.S.

Sjedište Europske komisije

Sjedište Europske komisije

Foto: Yves Herman / Reuters

Europska komisija je predložila strategiju za jačanje ekonomske sigurnosti EU-a s ciljem smanjivanja rizika od ovisnosti o pojedinim zemljama, čije se vrijednosti i interesi ne podudaraju s europskim.


Cilj strategije je smanjiti rizike od prekida dobavnih lanaca u kontekstu povećanih geopolitičkih napetosti i ubrzanog tehnološkog napretka, uz očuvanje maksimalne razine gospodarske otvorenosti i dinamičnosti, navodi Komisija.

Komisija predlaže da se provedu temeljite analize procjene rizika za ekonomsku sigurnost u četiri područja: rizike za otpornost opskrbnih lanaca, uključujući energetsku sigurnost; rizike za fizičku i kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture; rizike povezane sa sigurnošću tehnologije i curenjem tehnologija te rizike od korištenja ekonomske ovisnosti kao oružja u nametanju nečijih interesa.

Europska komisija vidi izvoz i dijeljenje kritičnih novih inovacija poput umjetne inteligencije i kvantnog računalstva kao potencijalni sigurnosni rizik, jer bi to moglo omogućiti curenje znanja u "zabrinjavajuće zemlje" koje ih žele koristiti za vojne primjene. Stoga želi jaču kontrolu izvoza i investicija u treće zemlje.

Danas predstavljeni prijedlog bit će podloga za raspravu s državama članicama i Europskim parlamentom. Između ostalog, o njemu će krajem idućeg tjedna raspravljati šefovi država i vlada članica EU na summitu u Bruxellesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!