13:30 / 08.12.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

EK predlaže učinkovit alat za suprotstavljanje ekonomskim ucjenama

Europska komisija

Europska komisija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija u srijedu je predložila novi instrument koji će joj omogućiti lakše nametanje ekonomskih sankcija trećim zemljama koje vrše ekonomski pritisak na EU i njezine članice.

Europska komisija u srijedu je predložila novi instrument koji će joj omogućiti lakše nametanje ekonomskih sankcija trećim zemljama koje vrše ekonomski pritisak na EU i njezine članice.

Novi instrument trebao bi omogućiti Europskoj uniji da se lakše suprotstavi ekonomskim ucjenama trećih zemalja koje su zlorabile podijeljenost država članica jer je za nametanje sankcija potrebna jednoglasna potpora svih članica.

Kako bi se pojednostavnilo donošenje odluka o protumjerama, sada se predlaže mogućnost da Komisija nametne ekonomske sankcije nekoj trećoj zemlji, a zemlje članice bi takvu odluku mogle zaustaviti samo kvalificiranom većinom.

U vrijeme kada rastu geopolitičke napetosti, trgovina se sve više koristi kao oružje i EU i njezine članice postaju izložene ekonomskom zastrašivanju. Ovim prijedlogom šaljemo snažnu poruku da će EU čvrsto braniti svoje interese, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Novi instrument uglavnom bi se koristio kao sredstvo odvraćanja.


Komisija navodi da će se protumjere uvoditi samo kao krajnje sredstvo kada se iscrpe svi drugi načini odgovora na ekonomsko zastrašivanje.

Mehanizam se odnosi samo na ekonomske ucjene, a ne na druge oblike pritiska ili zastrašivanja u odnosima s trećim zemljama.

Temeljni je cilj spriječiti treće zemlje da vrše pritisak na EU i miješaju se u unutarnja pitanja EU-a.

Namjera je spriječiti treće zemlje da ograniče ili ugroze trgovinu ili ulaganja s ciljem promjene politika EU-a u područjima kao što su klimatske promjene, oporezivanje ili sigurnost hrane.

Ovaj prijedlog uredbe trebaju odobriti države članice i Europski parlament.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!