13:47 / 30.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

EK predstavila mjere koje će osigurati ekološki prihvatljive i trajnije proizvode

EK predstavila mjere

EK predstavila mjere

Foto: Ilustracija / HRT

Europska komisija je u srijedu predložila opsežan paket u okviru koncepta kružnog gospodarstva s mjerama koje bi trebale osigurati da gotovo svi fizički proizvodi na tržištu EU-a budu popravljivi, energetski učinkoviti, ekološki prihvatljiviji i da se mogu reciklirati.

Vrijeme je da se prekine s modelom uzmi, proizvedi, pokvari i baci, koji je toliko štetan za naš planet, zdravlje i gospodarstvo, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Ljudima je dosta proizvoda koji se pokvare čim im istekne jamstvo, izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Paket uključuje prijedlog Uredbe o ekodizajnu održivih proizvoda, koji, između ostaloga, predviđa digitalnu putovnicu proizvoda, koja će sadržavati informacije od čega se proizvod sastoji i može li se reciklirati. U pogledu mogućnosti recikliranja planira se uvođenje označavanja poput onoga kod označavanja energetske efikasnosti proizvoda oznakama od A do G.

Paket također uključuje i novu strategiju za tekstil kako bi postao trajniji i mogao se ponovno koristiti i reciklirati, zatim nove mjere za građevinske proizvode te dopune pravila za zaštitu potrošača, koji će prisiliti proizvođače da deklariraju koliko će proizvod trajati i može li se popravljati.

Nova pravila, koja trebaju usvojiti Vijeće i Parlament da bi postala obvezujuća, bit će sigurno suočena s pokušajima lobiranja proizvođača, koji namjerno ograničavaju vijek trajanja svojih proizvoda kako bi potrošače prisilili da kupuju nove.

Podržavamo proizvođače koji sve više žele birati proizvode koji dulje traju i koji se mogu popravljati. Moramo osigurati da ih u tome ne ometaju pogrešne informacije. Potrošačima dajemo nove snažne alate kako bi mogli donositi informirane odluke, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!