EK predstavio strategiju za povratak osoba koje nemaju pravo na azil

24.01.2023.

17:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Migranti

Migranti

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija je u utorak predložila novu operativnu strategiju za učinkovitiji povratak migranata kojima je odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Oni koji nemaju pravo na ostanak moraju biti vraćeni u zemlje podrijetla. Tako štitimo sustav azila", izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, predstavljajući strategiju.

Johansson je rekla da svake godine zemlje članice donesu oko 300 tisuća odluka o povratku, ali da se "samo 70 tisuća ljudi stvarno vrate u zemlje iz kojih su došli.

- To trebamo povećati i to rješavamo u ovoj strategiji, rekla je.

Komisija navodi da je glavni cilj strategije ubrzati provedbu i povećati ukupan broj povrataka, u skladu s pravom EU-a i Poveljom o temeljnim pravima. Strategijom su obuhvaćena četiri glavna područja: ciljane mjere za neposredne potrebe uključujući zajedničke operacije vraćanja u trećim zemljama, ubrzavanje postupka vraćanja, promicanje savjetovanja o vraćanju i reintegraciji i digitalizacija upravljanja vraćanjem.

Koordinatorica EU-a za povratak migranata Mari Juritsch rekla je da povratak migranata u zemlje podrijetla treba biti zajednička odgovornost EU-a.

Johansson i Juritsch kažu da učinkovit i zajednički sustav EU-a za povratak treba služiti i kao sredstvo odvraćanja kako bi se doprinijelo smanjenju nesigurnih i nezakonitih migracija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!