13:52 / 16.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

EK: Preporuka o sigurnosti novinara

Ilustracija - uhićenje novinara

Ilustracija - uhićenje novinara

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija predstavila je svoju prvu preporuku o povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih djelatnika u kojoj se navodi niz mjera za zaštitu novinara suočenih s prijetnjama.

Između ostaloga, Europska komisija u preporuci poziva na osnivanje neovisnih nacionalnih službi za podršku u okviru kojih će biti dostupne telefonske linije za pomoć, pravni savjeti, psihološka potpora te skloništa za novinare i medijske djelatnike suočene s prijetnjama.


- Ni jedan novinar ne bi smio izgubiti život ili zadobiti ozljede zbog posla koji obavlja. Moramo podupirati i štititi novinare jer su oni okosnica demokracije. Danas od država članica tražimo da poduzmu odlučne mjere kako bi Unija postala sigurnije mjesto za novinare, izjavila je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.


Komisija poziva države članice da odlučno istraže i kazneno gone sva kaznena djela te da pritom u potpunosti iskoriste mogućnosti koje pruža postojeće nacionalno i europsko zakonodavstvo.


Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton ističe da su se s promjenama i razvojem medijske promijenile i prijetnje s kojima se medijski djelatnici suočavaju pri obavljanju posla.


- Prijetnje na internetu nova su stvarnost. Danas predstavljamo preporuku kojom glavninu svojih napora usmjeravamo tamo gdje je to najpotrebnije, a to je sigurnost novinara na internetu i izvan njega, rekao je Breton.


Preporuke upućene državama članicama odnose se, među ostalim, na prosvjede i demonstracije, sigurnost na internetu i jačanje položaja u digitalnom svijetu te na novinare koji pripadaju manjinskim skupinama.

Novinarke se suočavaju s većim brojem prijetnji od njihovih muških kolega, a 73 ih je izjavilo da su tijekom svojeg rada bile žrtve internetskog nasilja.


Države članice EU-a trebale bi 18 mjeseci nakon donošenja preporuke izvijestiti Komisiju o mjerama poduzetima u cilju njezine provedbe.


Komisija je najavila da će sljedeće godine predstaviti europski akt o slobodi medija koji ima za cilj zaštititi neovisnost medija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!