15:32 / 10.02.2021.

Autor: Hina/HRT

EK: Suočen s mogućnošću kazne, Aspen drastično snižava cijene lijekova protiv raka

Lijekovi

Lijekovi

Foto: Ilustracija/Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Europska komisija prihvatila je ponudu farmaceutske tvrtke Aspen da će smanjiti cijene šest ključnih lijekova protiv raka u Europi u prosjeku za 73 posto u zamjenu za odustajanje Komisije od protumonopolske istrage koja bi mogla završiti vrlo visokom kaznom.


Komisija je proglasila pravno obvezujućim obveze koje je Aspen ponudio u okviru protumonopolskih pravila EU-a. Aspen se također obvezao da će osigurati kontinuiranu opskrbu tim lijekovima koji nisu zaštićeni patentima već 50 godina.

Na temelju današnje odluke Aspen mora u cijeloj Europi drastično smanjiti cijene šest lijekova koji su nužni za liječenje određenih teških oblika raka krvi, uključujući mijelom i leukemiju. Ti lijekovi omogućuju liječenje nekih pacijenata, među kojima su i mala djeca. Zahvaljujući Aspenovim obvezama u europskim će se zdravstvenim sustavima uštedjeti više desetaka milijuna eura i osigurati dostupnost tih ključnih lijekova. Današnja odluka snažna je poruka kojom se druga dominantna farmaceutska poduzeća odvraćaju od zlouporabe određivanja cijena s namjerom da iskoriste naše zdravstvene sustave, izjavila je izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Aspen je globalno farmaceutsko poduzeće sa sjedištem u Južnoj Africi i s nekoliko društava kćeri u Europi, koje je te lijekove protiv raka otkupilo od druge tvrtke, a od 2012. Aspen je počeo postupno povećavati cijene, često i za nekoliko stotina posto, u svim europskim zemljama u kojima su bili na tržištu.

Komisijina analiza Aspenovih računovodstvenih podataka pokazala je da to poduzeće nakon povećanja cijena redovito ostvaruje vrlo veliku dobit od prodaje tih lijekova u Europi, i u apsolutnom smislu i u usporedbi s razinama dobiti sličnih poduzeća u sektoru. Aspenove cijene u prosjeku su bile gotovo tristo posto više od odgovarajućih troškova, čak i kad se uzme u obzir razumna stopa povrata.

U Komisijinu istražnom postupku nisu otkriveni nikakvi legitimni razlozi za vrlo visoke razine dobiti poduzeća Aspen. Štoviše, Aspenovi lijekovi nisu zaštićeni patentom već 50 godina, što znači da su ulaganja u istraživanje i razvoj lijekova već odavno vraćena.

Aspen je bio u prilici toliko povećati cijene jer pacijentima i liječnicima uglavnom nisu bili dostupni alternativni lijekovi protiv raka. Kad su se nacionalna tijela pokušala oduprijeti Aspenovim zahtjevima za povećanje cijena, tvrtka je otišla tako daleko da zaprijeti povlačenjem lijekova s nacionalne liste lijekova čiju cijenu pokriva zdravstveno osiguranje, a u nekim je slučajevima pokazala spremnost da čak i povuče lijekove iz redovne opskrbe na tržištu.

Komisija je započela istragu u okviru protumonopolskih pravila EU-a, a Aspen je suočen s mogućnošću velike novčane globe odlučio ponuditi sniženje cijena.

Aspen se tako obvezao da će u cijeloj Europi sniziti cijene šest lijekova protiv raka u prosjeku za otprilike 73 posto i tako ih učiniti prosječno nižima od cijena iz 2012., odnosno prije nego što su zaredala povećanja. Cijene koje će Aspen naplaćivati u sljedećih 10 godina ne smiju biti više od sniženih cijena, a one će se početi primjenjivati retroaktivno, već od 1. listopada 2019. Aspen također jamči opskrbu lijekovima u sljedećih pet godina, a pet godina nakon toga nastavit će s opskrbom ili će svoje odobrenje za stavljanje u promet staviti na raspolaganje drugim dobavljačima.

Obveze će ostati na snazi deset godina, a za praćenje njihove provedbe i poštovanja bit će zadužen povjerenik pod nadzorom Komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!