14:00 / 12.11.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

EK traži od Suda da Mađarskoj odredi novčane kazne

EK traži od Suda da Mađarskoj odredi novčane kazne

EK traži od Suda da Mađarskoj odredi novčane kazne

Foto: Pixabay / arhiva

Europska komisija danas je odlučila zatražiti od Suda EU-a da Mađarskoj naredi plaćanje novčane kazne jer nije postupila prema presudi Suda u vezi s pravilima EU-a o azilu i vraćanju.

Sud EU-a je 17. prosinca 2020. utvrdio da je mađarsko zakonodavstvo o pravilima i praksi u tranzitnim zonama koje se nalaze na granici između Srbije i Mađarske protivno pravu EU-a.

Mađarska još nije postupila u skladu s nekoliko aspekata presude. Konkretno, Mađarska nije poduzela potrebne mjere kako bi osigurala djelotvoran pristup postupku azila. Nadalje, Mađarska nije pojasnila uvjete koji se odnose na pravo na ostanak na državnom području u slučaju žalbe u postupku azila kad posrijedi nije krizna situacija uzrokovana masovnom imigracijom.

S obzirom na daljnje nepoštovanje presude Suda, Komisija je 9. lipnja 2021. Mađarskoj uputila službenu opomenu, a sada traži od Suda da odredi novčane sankcije u obliku jednokratnog iznosa i dnevnih novčanih kazni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!