11:41 / 16.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

EK upozorava Veliku Britaniju u vezi s Protokolom

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije

Foto: REUTERS/Yves Herman / REUTERS/Yves Herman

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič istaknuo je da je provedba Protokola o Sjevernoj Irskoj zajednička zadaća i EU-a i britanske strane i da ne smije biti jednostranih akcija.


Maroš Šefčovič se u četvrtak navečer sastao s britanskim pregovaračem Davidom Frostom. Oni supredsjedaju zajedničkim odborom za provedbu ugovora o razdruživanju Velike Britanije i EU-a.


- Provedba Protokola o Irskoj/Sjevernoj Irskoj zajednički je pothvat i tu nema mjesta za jednostrane akcije. Jedino zajednička rješenja, dogovorena u zajedničkim tijelima predviđenim Ugovorom o razdruživanju, mogu osigurati stabilnost i predvidljivost, koje su potrebne Sjevernoj Irskoj, rekao je Šefovič, prema priopćenju objavljenom u petak ujutro.


Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj


Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.


Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku.

Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom travnja, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. listopada.


Europska komisija je sredinom ožujka odlučila započeti postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o razdruživanju nakon što je London najavio da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku.

Šefčovič je izjavio da će Komisija nastaviti s tim pravnim postupcima protiv Velike Britanije sve dok to bude potrebno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!