EK uputio prvi poziv tvrtkama radi zajedničke kupnje plina

25.04.2023.

17:02

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Europske kompanije mogu od danas prijaviti svoju potražnju za plinom kako bi sudjelovale u prvoj zajedničkoj kupnji plina na razini Europske unije, objavila je Europska komisija.

Zemlje EU-a prošle su godine odlučile zajednički kupovati plin u pokušaju da osiguraju stabilnije cijene za kompanije i da ponovno napune skladišta plina, podsjeća agencija DPA.


Veleprodajne cijene plina dosegle su rekordne razine prošlog ljeta nakon što je Rusija snažno smanjila izvoz plina u EU, a kompanije i vlade utrkivale su se u pronalaženju alternativnih dobavljača.


- Energetska kriza naučila nas je da EU bolje funkcionira kada djeluje ujedinjeno i solidarno, rekao je u izjavi potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.


- Udruživanje potražnje iskoristit će gospodarsku težinu EU-a i pomoći nam da osiguramo dovoljno plina u našim skladištima kako bismo sigurno prebrodili iduću zimu, dodao je.


Tvrtke iz 27 zemalja članica EU-a, kao i iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Gruzije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine mogu registrirati svoje potrebe za plinom na online platformi do 2. svibnja.


Globalni dobavljači tada mogu podnositi svoje ponude od 9. svibnja. Tvrtke u ruskom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom isključene su iz programa, rekao je neimenovani dužnosnik EU-a.


Tvrtke koje sudjeluju nisu obvezne kupovati ni prodavati plin putem platforme.


Predviđeno je da će se natječaji za evidentiranje potreba za plinom kroz idućih 12 mjeseci provoditi svaka dva mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!