14:06 / 18.11.2020.

Autor: B.A./Hina

EK: Više od 150 mil. € za digitalizaciju hrvatskog obrazovnog sustava

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projektom e-Škole uspostavit će se opsežna IT infrastruktura, osigurati najsuvremenija IT oprema...
Europska komisija je u srijedu odobrila investiciju od više od 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda za digitalizaciju hrvatskog obrazovnog sustava.

➡️ Ursula von der Leyen za Dnevnik HTV-a: Dobre vijesti za Hrvatsku

Projektom e-Škole uspostavit će se opsežna IT infrastruktura, osigurati najsuvremenija IT oprema, razviti obrazovni softver i povezati učenike i nastavnike u 1166 javnih osnovnih i srednjih škola diljem zemlje.

Ova jedinstvena nacionalna mreža poboljšat će uvjete za podučavanje i učenje i učiniti upravljanje školama učinkovitijim i transparentnijim.

Istovremeno, učenici i nastavnici imat će koristi od ciljanog osposobljavanja kako bi poboljšali svoje e-vještine, navodi Komisija.

Ukupna cijena projekta je veća od 177 milijuna eura, od čega je više od 150 milijuna eura europskih sredstava.

- Zahvaljujući kohezijskoj politici, hrvatski obrazovni sustav moći će u potpunosti iskoristiti prednosti digitalnog doba i bolje pripremiti mlade za njihovu profesionalnu budućnost. Ovaj projekt također pridonosi povećanju otpornosti sektora tijekom pandemije koronavirusa, izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku i reforme Elisa Ferreira.

Projekt se temelji na uspješnoj pilot fazi, koja je već pomogla da se više od 150 hrvatskih škola prebaci na novu razinu obrazovanja.

U okviru ovoga projekta, svaka škola bit će povezana s jedinstvenom nacionalnom mrežom CARNET, podatkovnim centrima i s drugim školama. Dogradit će se CARNET-ova regionalna čvorišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, kao i županijska čvorišta. Škole će dobiti računala, a svaka škola će imati  interaktivnu učionicu s inteligentnim zaslonom i tablet računalima za učenike te drugu opremu sukladno njihovim potrebama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!