17:47 / 18.11.2020.

Autor: Jasenka Paro/V.K./Vijesti 17/IMS/HRT

EK za Hrvatsku traži dubinsku analizu

-

-

Foto: - / -

Europska komisija predstavila je jesenski paket ekonomskih politika, među kojima je instrument za otkrivanje makro ekonomsih neravnoteža.
Europska komisija predstavila je jesenski paket ekonomskih politika, među kojima je instrument za otkrivanje makro ekonomsih neravnoteža.

Iako je Hrvatska prošle godine bila na putu oporavka, ekonomski šok  nakon zatvaranja zbog epidemije uzrokovao je rast nezaposlenosti, zaduživanje i slabljenje investicijskog položaja zemlje. Zbog toga Komisija za Hrvatsku, kao i za još drugih 12 država članica, traži dubinsku analizu makroekonomskih neravnoteža, nakon čega će za svaku od članica objaviti preporuke.

- Utvrdili smo da su nacrti proračunskih planova država članica u skladu s fiskalnim preporukama Europskog vijeća iz srpnja o potpori gospodarstvu u vrijeme znatne neizvjesnosti. U nekim slučajevima upozoravamo i na mjere koje nisu privremene ili se nadoknađuju drugim mjerama. To se tiče Francuske, Italije, Litve i Slovačke. Za Francusku i Italiju, s obzirom na visoku razinu zaduženosti, posebno je važno osigurati da se očuva fiskalna održivost, naglasio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo.

- Pozivam vlade zemalja članica Europske unije da u ovom ključnom trenutku pokažu snažan osjećaj odgovornosti prema svojim građanima i prema svim Europljanima. Uvjeren sam da ćemo uspjeti postići taj cilj, istaknuo je Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!