EK zabrinut zbog izvješća o nasilnom vraćanju migranata

07.10.2021.

13:44

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Fishman64 / SHUTTERSTOCK

Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog izvješća o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj ističući da je to nezakonito i da se mora provesti istraga. Povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson najavila je da će o tome večeras u Luxembourgu razgovarati s ministrom Davorom Božinovićem. 

Videosnimke i izvješća o nasilnim vraćanjima na vanjskim granicama koji su jučer objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama neprihvatljivi su te se mora provesti istraga, izjavio je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz, odgovarajući na novinarski upit da komentira najnovija izvješća o nasilju prema migrantima.

U srijedu su objavljene videosnimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući hh palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Europska komisija se snažno protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i poduzeti mjere ako se utvrde da je bilo prekršaja, dodao je glasnogovornik Jahnz.


- Izvješća o nasilju prema migrantima na vanjskim granicama EU-a šokantna i čini se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja, izjavila je  povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Na konferenciji za novinare, nakon što su objavljene zabrinjavajuće snimke, povjerenica Johansson istaknula je da se o tome mora provesti temeljita istraga. Dodala kako ima uvjerljivih dokaza za zlouporabu sredstava koje EU daje članicama za upravljanje vanjskim granicama.


Zatražila je temeljitu istragu o izvješćima o nasilju i zlouporabi europskih sredstava te najavila da će u četvrtak navečer u Luxembourgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarachijem i hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.


U petak se u Luxembourgu održava redoviti sastanak ministara unutarnjih poslova država članica, a dobar dio njih bit će tamo već u četvrtak navečer. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

- Stručni tim danas je već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo, izjavio je Božinović novinarima upitan za komentar snimke nasilja nad migrantima koja je u srijedu objavljena u više zemalja.

Ministar je kazao da se na ranije takve objave, pa i stranih medija, svaki put reagiralo priopćenjem gdje je izneseno vlastito viđenje onoga što se eventualno dogodilo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!