16:09 / 17.02.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

EK: Zašto Rusija nudi milijune doza cjepiva, a nema za svoje stanovništvo?

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Aris Oikonomou / Pool via REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da bi željela dobiti odgovor zašto Rusija nudi milijune doza svoga cjepiva Sputnjik V, kada nema dovoljno ni za cijepljenje vlastitog stanovništva.

- Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u cijepljenju vlastitog stanovništva, izjavila je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

- To pitanje zahtijeva odgovor, istaknula je.

Dodala je da Rusija do sada nije zatražila odobrenje od Europske agencije za lijekove (EMA).

- Ako to naprave, moraju dostaviti sve podatke i podvrgnuti se kontroli kao i ostali. Osim toga, to se cjepivo ne proizvodi u EU-u i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde, rekla je predsjednica Komisije.

Povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides izbjegla je izravno odgovoriti na novinarsko pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti rusko cjepivo čekati odobrenje EMA-e.

- Do sada ni za rusko ni za kinesko cjepivo nije stigao zahtjev za odobrenje. Da bismo mogli ocijeniti učinkovitost tih cjepiva, ona moraju proći neovisnu znanstvenu procjenu EMA-e, rekla je Kiriakides.

Dodala je da one države članice koje se odluče za rusko i kinesko cjepivo to rade na vlastitu odgovornost.

- Proces odobravanja cjepiva za korištenje na europskom tržištu uključuje farmakološku budnost, što je vrlo važno. Kada cjepivo dobije odobrenje od EMA-e, onda industrija i EMA moraju pratiti sve slučajeve bilo kakvih poteškoća ili nuspojava. Te farmakološke budnosti nema u slučaju kada se države članice koriste cjepivima bez odobrenja EMA-e, rekla je Kiriakides.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!