Ekološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi

21.05.2023.

15:36

Autor: T.V./HRT/Hina

Ekološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi

Ekološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi

Foto: Allesandro Penso / REUTERS

Sedmero mladih aktivista koji prosvjeduju protiv klimatskih promjena u nedjelju se popelo na rimsku Fontanu di Trevi i u nju izlilo razrijeđeni ugljen da bi dobila crnu boju. Prosvjednici su članovi grupe "Ultima Generazione" ("Posljednja generacija").

Galerija
Ekološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi, Foto: Allesandro Penso/REUTERS
Ekološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi, Foto: Allesandro Penso/REUTERSEkološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi, Foto: Allesandro Penso/REUTERSEkološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi, Foto: Allesandro Penso/REUTERS

Isticali su transparente na kojima je pisalo "Nećemo plaćati fosilna goriva" i izvikivali "Naša zemlja umire!".

Po njih je ubrzo stigla policija te ih je privela. Brojni turisti snimali su incident, a nekolicina promatrača je, kako pokazuje video snimka, vrijeđala prosvjednike.

U priopćenju grupe "Ultima Generazione" poziva se na ukidanje javnih subvencija za fosilna goriva te se ona dovode u vezu sa smrtonosnim poplavama u sjevernoj talijanskoj regiji Emiliji-Romagni.

Grupa tvrdi da je, po podacima kojima raspolaže, svaka četvrta kuća u Italiji u opasnosti od poplava.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri osudio je prosvjed, najnoviji u nizu sličnih aktivnosti, poput onih čiji su cilj bila umjetnička djela.

- Dosta je ovakvih apsurdnih napada na našu umjetničku baštinu, napisao je na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!