Eksplozija litvanskog plinovoda vjerojatno zbog tehničkih problema

14.01.2023.

13:54

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mjesto eksplozije u Litvi

Mjesto eksplozije u Litvi

Foto: Janis Laizans / REUTERS

Eksplozija koja se dogodila na plinovodu u sjevernoj Litvi najvjerojatnije je rezultat tehničkih problema, rekao je u subotu operater plinske mreže.

- Prva inspekcija pokazuje da možda jednostavno nedostaje šav, rekao je izvršni direktor Amber Grida Nemunas Biknius za novinsku agenciju BNS.

Zbog eksplozije u petak izbio je požar na plinovodu koji je glavna veza sa susjednom Latvijom.

Prema izvješćima litvanskih medija, nitko nije ozlijeđen u incidentu koji se dogodio kod grada Pasvalysa, ali su stanovnici obližnjeg sela evakuirani na nekoliko sati iz predostrožnosti.

Video snimke na društvenim mrežama pokazale su ogroman plamen visok oko 50 metara i vidljiv s nekoliko kilometara udaljenosti, prenio je litvanski radio.

Kako javlja Amber Grid, prekinuta je opskrba plinovodom, a isporuka Latviji privremeno obustavljena.

Biknius je rekao da je plinovod izgrađen prije više od 40 godina i da je stalno održavan.

- Preliminarne informacije upućuju na to da je eksplozija bila povezana s "tehnološkim problemom", no precizniji zaključci mogli bi se donijeti tek nakon detaljne istrage, rekao je.

Popravci bi trebali započeti u subotu i trebali bi biti gotovi za nekoliko dana, rekao je Biknius, dodajući da će opskrba plinom tijekom tog vremena biti osigurana.

- Nije bilo neposredne opasnosti od širenja plamena na stambena područja, rekao je gradonačelnik okruga Pasvalys litvanskom radiju.

Stanovnici obližnjih sela zamoljeni su da zatvore prozore i ostanu kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!