17:04 / 12.12.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/HRT/IMS/Hina/V.G.

Eksplozija na Siciliji: "Nadamo se da će nestale pod ruševinama pronaći žive"

Sicilija

Sicilija

Foto: Antonio Parrinello / REUTERS

Najmanje četiri osobe poginule su nakon silovite eksplozije koju je izazvalo curenje plina u Ravanuzi na Siciliji. Urušilo se nekoliko stambenih zgrada, a spasilačke službe tragaju za nekoliko osoba.


Istjecanje plina najvjerojatniji je uzrok eksplozije koja je sinoć u Ravanusi prouzročila urušavanje zgrada.

- Eksploziju metana koji je istjecao iz gradskog plinovoda vjerojatno je prouzročilo pokretanje automobila, motora dizala ili kompresora hladnjaka... Zasigurno je riječ o velikoj količini plina, možda na donjoj etaži ili u podrumu jer ljudi koji su bili u stanovima to nisu primijetili, rekao je Giuseppe Merendino, vatrogasac.

U trenutku eksplozije u zgradama u središtu grada nije bilo mnogo ljudi. Spasioci su ispod ruševina zasad pronašli dvije žene i četiri tijela, šest osoba i dalje se smatra nestalima. Evakuirano je oko 50 osoba.

- Među stradalima nema djece. Zahvaljujem spasiocima koji neprekidno rade već 12 sati. Nadamo se da će nestale pod ruševinama pronaći žive, rekao je Carmelo D'Angelo, gradonačelnik Ravanuse.

No potražni psi više ne upućuju na to da ispod naslaga betona, drvenih greda i čelika ima preživjelih. O snazi eksplozije svjedoči i svećenik koji je predvodio misu u obližnoj crkvi.

- Sinoć oko 20.45 začuli smo jak prasak, vrata su se otvorila i prozori razbili. Nismo znali što se dogodilo pa smo prekinuli crkvenu službu. Pošli smo pomoći i kada smo došli na mjesto događaja, vidjeli smo plamen. Odmah su stigli i spasioci, rekao je Filippo Barbera, svećenik.

U raščišćavanje ruševina uključeno je oko 250 ljudi, među njima su i dobrovoljci civilne zaštite. O uzrocima curenja plina te o tome tko je odgovoran, bit će pokrenuta istraga.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!