EMA bi početkom 2021. mogla odobriti tri cjepiva protiv bolesti COVID-19

19.10.2020.

12:16

Autor: M.M./Hina

default error photo
Upozoreno je da bi razvoj cjepiva bio tek početak kraja pandemije, a ne njezin kraj.
Europska agencija za lijekove (EMA) mogla bi početkom iduće godine odobriti tri cjepiva protiv bolesti COVID-19, izjavio je izvršni direktor te agencije.

-
COVID-19 - najnovije informacije   

- Ako sve prođe dobro, EMA bi u prvim mjesecima 2021. mogla odobriti tri cjepiva. Ali sve mora proći dobro. Iza svakog ugla vreba mala zapreka, rekao je Guido Rasi u intervjuu za Sky TG24, koji je prenijela ANSA.

- Očekivati cjepivo ove godine jako je teško, ako ne nemoguće, kazao je.

- Prva cjepiva za visokorizične skupine mogla bi biti raspoloživa do proljeća, dodao je.

EMA razmatra potencijalna cjepiva koja razvijaju Pfizer, AstraZeneca i Moderna.

Rasi je upozorio da bi razvoj cjepiva bio tek početak kraja pandemije, a ne njezin kraj.

Poručio je i da će mjere kao što su poštovanje fizičke distance i korištenje zaštitnih maski i dalje biti nužne jer će trebati barem šest mjeseci kako bi se utvrdilo je li cjepivo uspješno u smanjenju širenja virusa.

EMA će razmotriti rezultate ispitivanja remdesivira

Europska agencija za lijekove (EMA) razmotrit će rezultate istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) antivirusnog lijeka remdesivira koje je pokazalo da taj lijek nije učinkovit kod Covida-19, kazao je glasnogovornik Europske komisije.

- WHO: Remdesivir neučinkovit u liječenju bolesti COVID-19    

Budući da je vrijeme od ključne važnosti, jer se nalazimo u javnozdravstvenoj krizi, moramo ulagati ne samo u razvoj cjepiva nego i u pristup lijekovima, rekao je glasnogovornik Europske komisije. Nije komentirao je li EU znao za rezultate istraživanja WHO-a prije nego je prošli tjedan sklopio ugovor s Gileadom o nabavi tog lijeka. Nije odgovorio ni na pitanje može se li se ponovno pregovarati o cijeni dogovorenoj s američkim proizvođačem.

Ugovor je sklopljen za šestomjesečnu opskrbu lijekom u vrijednosti od milijardu eura. Predviđena je isporuka lijeka za 500.000 ciklusa terapije po cijeni od 2070 eura po ciklusu, što je kako tvrdi proizvođač standardna cijena za bogate zemlje. Lijek se pacijentima daje u šest doza kroz pet dana. Ugovor je sklopljen u ime 27 država članica i 10 partnerskih zemalja. Ugovor ih ne obvezuje na kupnju, ali je dogovorena cijena obvezujuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!