12:57 / 06.01.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/V.K./Hina

EMA dala zeleno svjetlo Moderninu cjepivu, EK odobrio

Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europska agencija za lijekove donijela je odluku o Moderninu cjepivu, izvijestili su na Twitteru.
Europska komisija (EK) odobrila je cjepivo protiv COVID-a američkog proizvođača Moderne, objavila je predsjednica EK Ursula von der Leyen. Na Starom kontinentu sada se tako može početi cijepiti i tim cjepivom.

Odobrenje EK je formalno i slijedilo je nekoliko sati nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo za cjepivo Moderna Inc's COVID-19 kojim će nastojati ubrzati procjepljivanje stanovništva strahujući i od širenja novog, zaraznijeg soja koronavirusa.Modernino cjepivo protiv COVID-a kvalitetno je i sigurno za osobe starije od 18 godina, zaključio je Znanstveni odbor Europske agencije za lijekove te dao dozvolu za uvjetnu upotrebu tog cjepiva na području EU-a.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Kina i WHO nastavljaju razgovore o dolasku stručnjaka
➡️ Pandemija ne jenjava, cijepljenje presporo

To je nakon Pfizer-BioNTechova cjepiva drugo kojem je Europska agencija za lijekove dala zeleno svjetlo.

I jedno i drugo cjepivo temelje se na novoj tehnologiji i za razliku od tradicionalnih cjepiva koristi glasničku RNK molekulu koja aktivira obrambeni sustav u tijelu cijepljenog čovjeka. Modernino cjepivo ne treba se čuvati na temperaturi od -70 Celzijevih stupnjeva pa je logistički lakše i jeftinije za distribuciju i primjenu.

Europska agencija za lijekove pratit će i nadzirati sve podatke i reakcije na ovo cjepivo i nakon što počne njegova upotreba. Cjepivo je klinički ispitano na uzorku od 30 tisuća osoba. Izmjerena je učinkovitost od 94,1% na uzorku od 28 tisuća osoba između 18 i 94 godine koje nisu imali nikakve infekcije prije i za vrijeme ispitivanja.

Učinkovitost od 90% pokazala se u skupini osoba koje boluju od kroničnih, srčanih i jetrenih bolesti, dijabetesa, side i prekomjerne težine.

Modernino cjepivo daje se u dvije doze u razmaku od 28 dana. Zbillježene popratne pojave mogu biti od osjećaja umora, do naticanja limfnih čvorova, glavobolje, povišene temperature i mučnine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!