15:27 / 21.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

EMA ne preporučuje 2. dozu AstraZenece u slučajevima krvnih ugrušaka

Ilustracija, AstraZeneca i EU

Ilustracija, AstraZeneca i EU

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

 Druga doza cjepiva AstraZenece ne smije biti ubrizgana osobama koje su razvile krvne ugruške uz niske trombocite nakon primljene prve doze cjepiva, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA). Ističe da je potrebno pratiti znakove pojave krvnih ugrušaka ili niske razine trombocita kroz tri tjedna nakon primanja prve doze cjepiva Vaxzevria, koje proizvodi AstraZeneca.


EMA je izdala preporuku u sklopu istrage o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima nastanka krvnih ugrušaka koji su možda povezani s cijepljenjem AstraZenecom i Johnson&Johnsonom.


EMA istražuje pojavu ugrušaka u amdomenu i mozgu od ožujka te je izdala preporuka da oba cjepiva stave etiketu upozorenja o problemima sa zgrušavanjem, pritom istaknuvši kako su ukupne koristi od oba cjepiva veće od rizika.


U petak je EMA objavila da potrebno pratiti znakove pojave krvnih ugrušaka ili niske razine trombocita kroz tri tjedna nakon primanja prve doze cjepiva Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca.

Posebna skrb pak mora biti pružena osobama s krvnim ugrušcima, ističe EMA.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!