EMA očekuje da će se uvesti godišnje cijepljenje protiv COVID-a

15.02.2023.

17:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska agencija za lijekove (EMA) očekuje da će se kampanja cijepljenja protiv COVID-a provoditi jednom godišnje, slično pristupu s cijepljenjem protiv gripe, objavio je u srijedu europski regulator.

Iako se COVID još ne ponaša kao sezonski virus u zimskim valovima, Marco Cavaleri, koji je u EMA-i zadužen za zdravstvene prijetnje i strategije cijepljenja, kazao je na konferenciji za medije da bi to "mogao biti smjer u kojem ćemo ići".

U Europi postoji pad novih slučajeva COVID-a, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a riječ je o najnižim razinama zabilježenim u EU-u u proteklih 12 mjeseci, dodao je Cavaleri, pozivajući se na podatke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ipak, virus nastavlja evoluirati i potreban je organizirani pristup kako bi se održao raspon cjepiva s ciljem pružanja odgovarajuće zaštite protiv novih varijanti, ističe Cavaleri.

EMA trenutno raspravlja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i drugim regulatornim agencijama o kriterijima i procesu koji će dovesti do potencijalnog ažuriranja cjepiva s obzirom na buduće kampanje cijepljenja, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!