EMA odobrila Pfizerovu pilulu protiv COVID-a

27.01.2022.

16:48

Autor: M.Š./Hina/HRT

Pfizerov lijek Paxlovid

Pfizerov lijek Paxlovid

Foto: Pfizer/Handout / REUTERS

Regulator Europske unije za lijekove u četvrtak je odobrio Pfizerov lijek protiv COVID-a za liječenje odraslih s rizikom teške bolesti, dok se Europa trudi pojačati arsenal za borbu protiv omikron-varijante.

Uvjetno odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), ako ga, kao i obično slijedi Europska komisija, dopušta državama članicama EU-a da uvedu lijek nakon što je regulator dao smjernice za njegovu hitnu upotrebu potkraj prošle godine.

Italija, Njemačka i Belgija su među nekoliko zemalja EU-a koje su kupile lijek pod nazivom Paxlovid.

Sjedinjene Američke Države u prosincu su odobrile Paxlovid i Merckov sličan lijek molnupiravir.

Merckov lijek također je pod revizijom u EU-u, ali je potrebno više vremena da ga se odobri jer je tvrtka revidirala svoje podatke o ispitivanju u studenom rekavši da je lijek znatno manje učinkovit nego što se mislilo.

Ovi oralni lijekovi, osobito Pfizerovi, smatraju se obećavajućim novim mogućnostima liječenja koje se mogu uzimati kod kuće na početku simptoma COVID-a kako bi se spriječile hospitalizacije i smrtni slučajevi.

Paxlovid, antivirusni režim s dva lijeka, bio je gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacija i smrti pacijenata s visokim rizikom od teške bolesti, prema podacima iz kliničkog ispitivanja tvrtke.

Nedavni laboratorijski podaci sugeriraju da je lijek zadržao svoju učinkovitost i protiv omikron-varijante.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!