EMA preporučuje booster dozu tri mjeseca nakon cijepljenja

17:38 / 09.12.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Regulator za lijekove Europske unije objavio je da bi imalo smisla primiti treću dozu cjepiva protiv COVID-a već tri mjeseca nakon druge doze zbog "iznimno zabrinjavajućih" pokazatelja zaraze u Europi.

- Dok je trenutačna preporuka davati boostere nakon šest mjeseci, dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene boostera već tri mjeseca nakon cijepljenja, rekao je na konferenciji za medije Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Iako se pojavila nova varijanta omikron, širenje dominantne delta-varijante virusa treba biti glavni fokus borbe protiv trenutačnog vala.

- Imunološka situacija u Europi i dalje je iznimno zabrinjavajuća. Delta ostaje glavni fokus djelovanja javnog zdravstva u nošenju s pandemijom i njezinim posljedicama, rekao je Cavaleri.

Izvršni čelnik EMA-e rekao je da proizvođači cjepiva trebaju predati rezultate laboratorijskih testova kako bi se odredile razine neutralizirajućih antitijela koje stvaraju njihova cjepiva protiv omikrona, što je dio procesa određivanja hoće li biti potrebna nadogradnja cjepiva.

Partneri BioNTech i Pfizer u srijedu su postali prvi proizvođači cjepiva koji su objavili takve podatke, rekavši da tri doze njihova cjepiva mogu neutralizirati omikron.

Cavaleri je također rekao da zasad nema razloga za zabrinutost nakon kampanje cijepljenja djece od pet do 11 godina u SAD-u, gdje je više od pet milijuna u toj dobnoj skupini primilo barem jednu dozu cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u četvrtak da za većinu ljudi cjepiva pružaju snažnu razinu zaštite protiv ozbiljne zaraze barem šest mjeseci.

Ta UN-ova agencija istaknula je da bi raspodjela osnovnih doza ljudima u siromašnijim zemljama trebala biti prioritet te da u ovom trenutku preporučuje treću dozu osobama s postojećim zdravstvenim problemima ili onima koje su primile inaktivirano cjepivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!