21:03 / 17.12.2020.

Autor: T.V./Hina

EMA ubrzala proceduru odobravanja cjepiva Moderne

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Foto: - / REUTERS

Europska agencija za lijekove je objavila da će 6. siječnja odlučiti hoće li dati dopuštenje za cjepivo Moderne protiv covida-19, šest dana ranije nego što je bilo planirano.
Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da će 6. siječnja odlučiti hoće li dati dopuštenje za cjepivo Moderne protiv covida-19, šest dana ranije nego što je bilo planirano. ➡️ Europske se države pripremaju za početak masovnog cijepljenja
➡️ Pfizer: Nema teškoća u proizvodnji cjepiva  

EMA je prvotno rekla da će odluku donijeti 12. siječnja, no američka farmaceutska kompanija dostavila je posljednje informacije u četvrtak, ranije nego što je bilo očekivano.

- Tu su sadržane informacije koje su važne za proizvodnju cjepiva na europskom tržištu, rekla je EMA u priopćenu.

To znači da bi cjepivo Moderne moglo biti drugo koje bi bilo odobreno u Europskoj uniji, nakon odluke koja bi trebala biti objavljena sljedeći tjedan po pitanju cjepiva koje su zajednički proizveli BioNTech i Pfizer.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak da bi cjepivo Pfizera i BioNTecha trebalo ući u upotrebu 27.12. u Europskoj uniji.

Cjepivo je već u opticaju u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi, nakon procedure hitnog odobrenja nacionalnih regulatora u tim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!