18:45 / 18.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

EMA utvrdila da mRNA cjepiva protiv COVID-a ne uzrokuju komplikacije u trudnoći

EMA ustanovila da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju komplikacije u trudnoći

EMA ustanovila da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju komplikacije u trudnoći

Foto: martinbertrand.fr / SHUTTTERSTOCK

Cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvedena korištenjem mRNA tehnologije ne uzrokuju komplikacije u trudnoći kod budućih majki i njihove djece, objavio je regulator Europske unije nakon detaljne analize nekoliko istraživanja.

U analizi koja se temelji na istraživanjima oko 65.000 trudnoća u različitim fazama nisu pronađeni znakovi većeg rizika od komplikacija, pobačaja, prijevremenog porođaja ili ozbiljnih nuspojava cjepiva mRNA na nerođeno dijete, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Pfizer i njemački partner BioNTech, kao i Moderna, trenutačno isporučuju takva cjepiva Europskoj uniji.

Iako je EMA priznala neka ograničenja u podacima, rekla je da su rezultati konzistentni u svim studijama.

"Prednosti primanja mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 tijekom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i njihovu nerođenu djecu", objavila je agencija.

Recenzija internog tima također je pokazala da su cjepiva protiv COVID-a jednako učinkovita u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica, kao i kod žena koje nisu trudne.

Nekoliko zemalja EU-a već je podržalo upotrebu cjepiva protiv COVID-a za trudnice, a potpora EMA-e za mRNA cjepiva vjerojatno će potaknuti kampanje cijepljenja u manjim zemljama koje se oslanjaju na znanstvenu stručnost regulatora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!