14:48 / 09.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

EMA utvrdila moguću povezanost upale srca i mRNA cjepiva

EMA utvrdila moguću povezanost upale srca i mRNA cjepiva

EMA utvrdila moguću povezanost upale srca i mRNA cjepiva

Foto: Ilustracija/Sanjin Strukic / Pixsell

Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila je moguću povezanost između rijetke upale srca i mRNA cjepiva protiv Covida-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne, a preporučila je i da se osobe koje imaju rijetki krvni poremećaj ne cijepe Johnson&Johnsonovim cjepivom.

Srčani problemi miokarditis (upala srčanog mišića) i perikarditis (upala srčane ovojnice) moraju se navesti kao moguće nuspojave dvaju mRNA cjepiva, objavio je Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove.

Takvi slučajevi dogodili su se u roku od 14 dana od cijepljenja, češće nakon druge doze i kod mladih odraslih muškaraca, navodi EMA. To se poklapa sa zaključcima američkih zdravstvenih dužnosnika objavljenima prošli mjesec.

EMA-in panel rekao je također da se osobe koje imaju sindrom kapilarnog curenja (CLS) ne bi smjele cijepiti Johnson&Johnson cjepivom protiv koronavirusa.

EMA je u lipnju zatražila da se CLS doda i na popis nuspojava AstraZenecina cjepiva protiv Covida-19.

I AstraZenecino i Johnson&Johnsonovo cjepivo koriste različite verzije virusa prehlade kako bi prenijele upute za stvaranje proteina koronavirusa i izazvala imunološki odgovor.

Europska agencija za lijekove kazala je također da je još prerano da bi se moglo znati hoće li biti potrebno više od dvije doze cjepiva protiv Covida-19. Vjeruje da su dvije doze za sada dovoljne.

Pfizer/BioNTech jučer su objavili da planiraju zatražiti od američkih i europskih regulatora da odobre docjepljivanje trećom dozom, na osnovi dokaza o povećanom riziku od zaraze šest mjeseci nakon cijepljenja te zbog širenja jako zarazne delta varijante virusa, koja je prvi put identificirana u Indiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!