Emmanuel Macron inauguriran za svoj drugi predsjednički mandat

07.05.2022.

14:10

Autor: Hina/HRT

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Emmanuel Macron inauguriran je za svoj drugi predsjednički mandat u Elizejskoj palači u subotu, nakon čega je uslijedila paljba topova ispred Domu invalida.

Macron je, u zemlji gdje predsjednici rijetko osvajaju drugi mandat, osvojio 58.5 posto glasova u drugom krugu i pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen unatoč snažnom protivljenju njegovim politikama, koje idu u korist poslovnog sektora, i prijedlogu da se poveća dob umirovljenja.


Macron je u kratkom obraćanju govorio o potrebi za inovacijom u vrijeme nikad prije viđenih izazova za svijet i za Francusku i rekao da će njegov drugi mandat biti "nov" i ne samo nastavak prvog.


- Moramo izumiti novu metodu zajedno, daleko od ustaljenih tradicija i rutina, kojom možemo graditi novi produktivni, društveni i ekološki ugovor, rekao je Macron, obećavajući da će postupati s "poštovanjem" i "uvažavanjem".


Naglasio je prijetnju koju predstavlja ruska invazija na Ukrajinu i globalne ekološke probleme.

video thumb

Među 500 prisutnih gostiju bili su bivši predsjednici Francois Hollande i Nicolas Sarkozy, bivši premijeri Edouard Philippe, Manuel Valls, Alain Juppe i Jean-Pierre Raffarin, kao i duhovni vođe i drugi državni dužnosnici.


Macronova inauguracija označava kraj jedne izborne kampanje i početak druge, za parlamentarne izbore u lipnju.


Nanovo ujedinjena politička ljevica, koalicija sastavljena od stranke krajnje ljevice La France Insoumise, Socijalističke partije, Zelenih i Komunističke partije, pokušat će Macronu oduzeti većinu u parlamentu.


Stranka desnog centra Republikanci je također trebala održati sastanak nacionalnog vijeća u subotu.


Macron će posjetiti Europski parlament u Strasbourgu na Dan Europe u ponedjeljak.


Kasnije ovog tjedna putuje u Berlin kako bi se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, što će biti njegovo prvo inozemno putovanje otkako je inauguriran.


Macron, 44-godišnjak, prvi je predsjednik koji je ponovno izabran, a da ne pripada koalicijskoj vladi od osnivanja Pete Francuske Republike 1958. godine.


Macronov novi mandat službeno počinje 13. svibnja dokle će njegov premijer Jean Castex još uvijek biti u uredu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!