07:45 / 10.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Engleska od 17. svibnja dodatno ublažava epidemiološke mjere

Restoran u Londonu

Restoran u Londonu

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Engleska će od 17. svibnja, zahvaljujući povoljnim podacima o broju novozaraženih i cijepljenih, dodatno ublažiti ograničenja uvedena zbog COVID-19 i, među ostalim, dopustiti okupljanja po domovima, objavila je britanska vlada u nedjelju.

Ta je zemlja u procesu postupnog ukidanja mjera zatvaranja u skladu s planom od četiri koraka objavljenom u veljači.

U trećoj fazi plana, kako je najavljeno, građanima će prvi put nakon više mjeseci biti dopušteno da se sastaju u zatvorenim prostorima u skupinama do šest osoba ili dva cijela kućanstva.

Barovi i restorani će također prvi put nakon više mjeseci pod određenim pravilima smjeti usluživati posjetitelje u zatvorenim prostorima. S aktivnostima će moći krenuti i druga mjesta za zabavu u zatvorenim prostorima i sportski objekti.

Ured premijera Borisa Johnsona objavio je da su u odluci da se krene u treću fazu popuštanja mjera uzeti u obzir posljednji podaci o cijepljenjima, smrtnim slučajevima, broju novozaraženih i hospitalizacijama te rizicima od novih varijanti koronavirusa.

- Podaci pokazuju ono što smo već znali - nećemo dopustiti da nas virus pobijedi, izjavio je Johnson, prema priopćenju njegova ureda.

- Plan se nastavlja kako je predviđeno, naš uspješni program cijepljenja se nastavlja, više od dvije trećine odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu sada je dobilo prvo cjepivo, te sada možemo očekivati oprezno ali nepovratno otvaranje.

Johnson bi trebao dodatne pojedinosti objaviti na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Poluautonomne vlasti Škotske, Walesa i Sjeverne Irske imaju svoje posebne vremenske planove za ublažavanje ograničenja uvedenih zbog COVID-19.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je zbog zaraze COVID-19 do sada umrlo 127.000 ljudi, a zemlja je prošla kroz iznimno težak drugi val koji je imao vrhunac potkraj siječnja, no od tada brojevi novozaraženih i umrlih izrazito padaju.

U nedjelju je u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo 1770 novozaraženih i dva smrtna slučaja, dok je na vrhuncu drugog vala dnevni broj novozaraženih prelazio 80.000, a u najgorem je danu umrlo 1300 ljudi.

Vlada je prošlog tjedna već potvrdila da će se 17. svibnja dopustiti i međunarodna putovanja, no uz stroga ograničenja osim za nekoliko zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!