EP će ukinuti imunitet dvojici zastupnika povezanih s korupcijskim skandalom

02.01.2023.

18:01

Autor: Hina/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Europski parlament u ponedjeljak je objavio da je pokrenuo proceduru ukidanja imuniteta dvojici zastupnika, nakon zahtjeva belgijskog pravosuđa koje istražuje korupcijski skandal Europske unije i Katara.


Dva izvora bliska istrazi navela su da je riječ o belgijskom zastupniku Marcu Tarabelli i talijanskom Andrei Cozzolinu, pripadnicima grupacije Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D).

- Na zahtjev belgijskih pravosudnih tijela pokrenula sam hitan postupak za oduzimanje imuniteta dvojici zastupnika u Europskom parlamentu, objavila je na Twitteru predsjednica Parlamenta, Maltežanka Roberta Metsola.

- Neće biti nekažnjivosti, rekla je.

Tarabellin odvjetnik Maxim Toller rekao je da se njegov klijent slaže s oduzimanjem imuniteta. Dosad je Belgijac negirao krivnju, rekavši da "apsolutno nema što skrivati" i da će "odgovoriti na sva pitanja istražitelja".

Cozzolino nije odgovorio na Reutersove upite. Prošli mjesec rekao je talijanskim novinskim agencijama da nije bio pod istragom.

- Nisam ispitan. Nije bilo premetačine, niti mi je ured zapečaćen, rekao je tada.

U prosincu su dva izvora rekla da je Francesco Giorgi, jedan od glavnih osumnjičenika u istrazi uz partnericu, smijenjenu potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, priznao da je primio mito Katara kako bi utjecao na odluke te institucije o bliskoistočnoj zemlji.

Giorgi, pomoćnik u EP-u, navodno je rekao kako sumnja da su Tarabella i Cozzolino primili katarski novac. Grkinja Kaili negirala je krivnju.

Belgijski sud je 22. prosinca presudio da će Kaili ostati u pritvoru još mjesec dana, dok se nastavlja istraga o korupcijskom skandalu, jednom od najvećih za EU.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!