21:38 / 19.05.2021.

Autor: HRT/Hina

EP: Crna Gora napreduje prema EU-u, a s Turskom povijesno niski odnosi

Europski parlament

Europski parlament

Foto: symbiot / Shutterstock

Europski parlament usvojio je velikom većinom izvješće o Crnoj Gori za 2019. i 2020., u kojemu se ocjenjuje da ta država napreduje prema EU-u, iako je postignut samo "ograničen napredak" po pitanju reforme pravosuđa. Usvojen je i izvještaj o Turskoj za 2019. i 2020. u kojem se ocjenjuje da su europsko-turski odnosi na povijesno niskoj razini. 

EP: Crna Gore napreduje prema EU-u

U vezi s Crnom Gorom Europski parlament "pozdravlja nastavak angažmana Crne Gore u procesu integracije u EU i njezin ukupni napredak". Istaknuto je da je Crna Gora napredovala u nekoliko područja pristupnih pregovora, uključujući  područje međunarodne policijske suradnje i borbe protiv organiziranog kriminala. Međutim, apelira se na vlasti da "ubrzaju političke i gospodarske reforme, posebice u području vladavine prava i temeljnih prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije".

Izvjestitelj Tonino Picula (SDP/S&D) je dan ranije na plenarnoj sjednici izjavio da je Crna Gora "najdalje odmaknula" na europskom putu, od zemalja zapadnog Balkana, a postoji "potpuna usklađenost (Crne Gore) s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije". Međutim istaknuo je da će o napretku u sektoru vladavine prava "ovisiti napredak" Crne Gore u pristupnim pregovorima.

- Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske, tako i tužiteljske nezavisnosti, ali ih treba djelotvornije koristiti. Njihova nadogradnja treba biti odmjerena. Načela podjele vlasti se pritom ne smiju dovoditi u pitanje, poručio je Picula, misleći pritom na izmjene tzv. tužilačkih zakona, pri čemu nisu u potpunosti uvažene preporuke Venecijanske komisije. 

"Slab napredak u sferi slobode i neovisnosti medija"

Picula je podsjetio je i na izostanak napretka u sferi slobode i neovisnosti medija.

- U zadnjih pet izvješća Europske Komisije ocijenjeno je bez napretka. Pozivam na hitnu istragu svih napada na novinare i kažnjavanje počinitelja. Sloboda medija jedna je od temeljnih vrijednosti EU pa će ovaj problem biti jedna od okosnica crnogorskog pretpristupnog puta, ocijenio je. 

Istaknuo je i potrebu zaštite prava manjina jer neke, poput Hrvata, po prvi puta nemaju svoje političke predstavnike u Skupštini. Najoštrije je osudio postizborne napade, inicijative da se jedna ulica nazove po osuđenom ratnom zločincu, kao i negiranje genocida u Srebrenici, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Govoreći o crnogorskoj izloženosti kineskom dugu, Picula je ocijenio kako bi EU trebala Crnoj Gori pomoći u pregovorima s međunarodnim financijskim institucijama o pozajmicama kako bi uspjeli reprogramirati svoj vanjski dug prema Kini koji ozbiljno ugrožava održivost javnih financija, a ima i značajne političke i ekološke posljedice.

EP: europsko-turski odnosi na povijesno niskoj razini

Europski parlament usvojio je rezoluciju o izvješćima EK za Tursku za 2019. i 2020. u kojem ocjenjuje da su europsko-turski odnosi na povijesno niskoj razini te da se Turska sve više udaljava od principa vladavine prava.

- Izvještaj je vjerojatno do sada najžešći u kritici situacije u Turskoj. On odražava sve što se nažalost dogodilo u zemlji u posljednje dvije godine, pogotovo u području ljudskih prava i vladavine prava, kazao je izvjestitelj Nacho Sanchez Amor (S&D) za rezoluciju o izvješćima Europske komisije za Tursku 2019. i 2020. 

- Jednostrane mjere na istočnom Sredozemlju te snažne i ponekad provokativne izjave protiv EU-a i njegovih država članica dovele su do povijesno niske razine odnosa između EU-a i Turske, stoji u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj s 450 glasova za, 64 protiv i 150 suzdržanih. 

Odnos EU-a i Turske se toliko pogoršao da "obje strane moraju temeljito procijeniti trenutačno stanje i okvir tih odnosa kako bi se ponovno uspostavio dijalog". Turska vlada se "stalno i sve više odmiče od vrijednosti i standarda EU-a", poručuju europarlamentarci. Kritizirali su centralizaciju moći u Turskoj, sve veće ovlasti predsjednika, narušavanje neovisnosti pravosuđa te zatvaranje aktivista za ljudska prava, novinara i općenito kritičara turskih vlasti, kao i tursko vanjskopolitičko djelovanje koje je sve više u koliziji s europskom vanjskom politikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!