18:18 / 26.11.2020.

Autor: M.M./Hina

EP: De facto zabrana pobačaja u Poljskoj ugrožava živote žena

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Europski parlament osudio je udarac na seksualna i reproduktivna prava žena u Poljskoj i naglasio pravnu obvezu EU-a da ih poštuje i štiti, objavio je Europski parlament.
Europski parlament osudio je udarac na seksualna i reproduktivna prava žena u Poljskoj i naglasio pravnu obvezu EU-a da ih poštuje i štiti, objavio je Europski parlament.

U rezoluciji usvojenoj s 455 glasova za, 145 protiv, te 71 suzdržanih, Parlament navodi da je odlukom poljskog Ustavnog suda od 22. listopada - o proglašenju pobačaja nezakonitim u slučajevima koji uključuju teška i nepovratna oštećenja na fetusu - ugroženo zdravlje i životi žena, s obzirom na to da se većina zakonitih pobačaja u toj zemlji provodi na toj osnovi. Po njoj se u 2019. napravilo 96 posto od ukupnog broja zakonitih prekida trudnoća u Poljskoj (1074 od ukupno 1110).

Zabrana će dovesti do porasta nesigurnih, tajnih i po život opasnih pobačaja, upozorili su zastupnici.

U tekstu se napominje da su odluku donijeli suci koje su izabrali političari iz vladajuće koalicije pod vodstvom stranke Pravo i pravda (PiS) i koji o njima u potpunosti ovise.

Prava žena temeljna su ljudska prava

U skladu sa sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava, Parlament naglašava da se restriktivnim zakonima o pobačaju krše ljudska prava žena. Zastupnici se slažu da su neometan i pravodoban pristup uslugama reproduktivnog zdravlja te poštovanje reproduktivne autonomije i prava na odlučivanje žena ključni za zaštitu njihovih ljudskih prava i za rodnu ravnopravnost.

Prava žena su temeljna prava, navodi Parlament, podsjećajući da su institucije EU-a i države članice zakonski obvezne poštovati ih. Zastupnici ističu da se poljski zdravstveni djelatnici sve više pozivaju na mogućnost priziva savjesti, čak i kada se od njih traži propisivanje kontracepcijskih sredstava te da sprečavaju pristup prenatalnim pregledima.

Tisuće Poljakinja prisiljene su svake godine putovati u inozemstvo kako bi dobile pristup temeljenoj zdravstvenoj usluzi kao što je pobačaj, što dodatno ugrožava njihovo zdravlje i dovodi  u opasnost njihovu dobrobit, navodi se u rezoluciji.

Potpora prosvjednicima, a ne nasilju

Zastupnici izražavaju svoju potporu i solidarnost s poljskim građanima, posebno ženama i pripadnicima skupine LGBTI+ koji su unatoč opasnostima za javno zdravlje izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv velikih ograničenja njihovih temeljnih sloboda i prava. Napominju da je presuda donesena kada su na snazi bila ozbiljna ograničenja radi borbe protiv Covida-19, čime se osporava svaka odgovarajuća demokratska rasprava.

U tekstu se osuđuje poljsku policiju zbog prekomjerne i nerazmjerne uporabe sile i nasilja nad prosvjednicima, kao i nasilje skupina krajnje desnice.
Vladavina prava u Poljskoj se urušava i EU mora djelovati

Parlament smatra da je ta presuda Ustavnog suda još jedan primjer političkog nadzora pravosuđa i sustavnog urušavanja vladavine prava u Poljskoj.

Zastupnici od Komisije traže provedbu temeljite procjene sastava Ustavnoga suda, vezano uz nezakonita imenovanja. Smatraju da ta nezakonitost predstavlja temelj za osporavanje njegovih odluka, a time i njegove sposobnosti da se pridržava poljskog Ustava.

Vijeće bi sa svoje strane trebalo razmotriti te i druge navode o kršenju temeljnih prava u Poljskoj u okviru postupaka iz članka 7. stavka 1., navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!