EP duboko razočaran izmjenama zakona u Crnoj Gori koje ugrožavaju europski put

13.12.2022.

14:46

Autor: HRT/V.G./Hina

EP duboko razočaran izmjenama zakona u Crnoj Gori

EP duboko razočaran izmjenama zakona u Crnoj Gori

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski parlament u utorak je izrazio duboko razočaranje neuspjehom Crne Gore da se imenuju suci ustavnog suda i usvajanjem zakona kojim su se smanjile ovlasti predsjednika države, upozorivši da to ugrožava crnogorski put prema EU, priopćeno je iz ureda Tonina Picule, stalnog izvjestitelja EP-a za Crnu Goru.

Crnogorski zastupnici u ponedjeljak su usvojili zakon kojim se smanjuju ovlasti predsjedniku Mili Đukanoviću, što je potaknulo sukobe pobornika oporbe i policije ispred parlamenta.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, u petak je preporučila da se zakon ne mijenja, a isti stav imali su diplomati EU i SAD-a.

Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajem da se imenuju suci ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore. Razočarani smo što hitno mišljenje Venecijanske komisije o tome nije uzeto u obzir tijekom glasanja, priopćili su Picula i voditelj delegacije za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Slovački zastupnik Europske pučke stranke i hrvatski zastupnik Socijalista i demokrata upozorili su kako je usvajanje ovih izmjena izravna prijetnja dugogodišnjim europskim ambicijama Crne Gore.

Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i mogli bi ju gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni kaos, stoji u zajedničkoj izjavi.

Dvojac je apelirao na sve političke dionike u Crnoj Gori da se izdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima te da ispune očekivanja većine Crnogoraca koji podržavaju europsku budućnost zemlje.

Bilčik i Picula izrazili su žaljenje što Podgorica u posljednjih pet godina još nije zatvorila nijedno pregovaračko poglavlje te što razvoj političke situacije u toj zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci dovodi u pitanje poziciju Crne Gore kao predvodnika procesa pridruživanja EU-u.

Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgoda i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Izmjenama zakona Skupštine želi se prisiliti Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića, što je naišlo na oštru reakciju oporbe.

Zakon su podržali zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta, Ujedinjena reformska akcija premijera Dritana Abazovića te Demokrati bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Veći dio oporbe predvođene Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista nije bio na glasanju.

Crnogorski ustav propisuje da je Đukanović dužan proglasiti zakon kad je on drugi put usvojen u parlamentu.

Ranije u ponedjeljak zastupnici nisu izabrali suce ustavnog suda, pa je najviši sud u Crnoj Gori blokiran i ne može donositi odluke o ustavnosti spornog zakona o predsjedniku Crne Gore. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!