21:34 / 05.03.2020.

Autor: T.D./Hina

EP idući će tjedan zbog koronavirusa zasjedati u Bruxellesu umjesto u Strasbourgu

Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis

Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis

Foto: - / REUTERS

Europski parlament inače glavninu svojih poslova obavlja u odborima, i to uglavnom u Bruxellesu.
Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli odučio je u četvrtak otkazati plenarnu sjednicu u Strasbourgu predviđenu za sljedeći tjedan i održati je u Bruxellesu zbog epidemije koronavirusa.

- Na temelju dopunjenog izvješća medicinske službe Europskog parlamenta o razvoju zaraze virusom Covid19, plenarna sjednica sljedeći tjedan bit će iznimno održana u Bruxellesu, objavio je Sassoli na Twitteru.Europski parlament jednom mjesečno sastaje se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a u Bruxellesu se po potrebi održavaju tzv. miniplenarne sjednice, koje traju kraće od sjednica u Strasbourgu.

Europski parlament inače glavninu svojih poslova obavlja u odborima, i to uglavnom u Bruxellesu.

Početkom ovoga tjedna u briselskom sjedištu Europskog parlamenta uveli su preventivne mjere i ograničili pristup posjetiteljima, lobistima, gostima parlamentaraca i njihovim asistentima. Više od stotinu javnih događaja je otkazano.

Sjednica Europskog parlamenta trebala je biti u Strasbourgu od ponedjeljka navečer do četvrtka. Nekoliko političkih skupina tražilo je premještanje sjednice u Bruxelles zbog napredovanja epidemije u Francuskoj, kako ne bi ostali zadržani u Strasbourgu u karanteni 14 dana, rekao je jedan izvor u EP-u.

Pomoćnici zastupnika, koji većinu vremena borave u Bruxellesu, također su to tražili, navodi isti izvor. U Europskom parlamentu ima 705 zastupnika.

Francusko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u četvrtak navečer sedmi smrtni slučaj od koronavirusa, dok je 138 novih slučajeva zabilježeno od srijede, tako da su ukupno zaražene 423 osobe.

Belgija ima 50 zaraženih, od kojih samo dvoje u Bruxellesu, i nitko nije umro, prema podacima sanitarnih vlasti od četvrtka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!