13:33 / 21.01.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

EP izglasao rezoluciju za pomoć Hrvatskoj nakon potresa

Foto: Erich Westendarp /Pixabay

Foto: Erich Westendarp /Pixabay

Foto: - / -

O rezoluciji se raspravljalo na prijedlog hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.
Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak velikom većinom glasova rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u kojoj traže da se Hrvatskoj pomogne iz svih raspoloživih europskih instrumenata. Za rezoluciju je glasalo 677 zastupnika, protiv je bilo pet i jedan suzdržan.

Rezolucija hrvatskim građanima i Vladi šalje vrlo snažnu političku poruku, javila se iz Bruxellesa za Dnevnik Jasna Paro.- Hvala našoj obitelji u Europskoj uniji na nesebičnoj pomoć, podršci i solidarnosti, ali i svim državama koje su uputile pomoć Hrvatskoj i pokazale važnost brze mobilizacije, snagu ovog instrumenta, ali i zajedništva, rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ).U izradi rezolucije, čiji je začetnik Valter Flego, sudjelovali su svi hrvatski zastupnici.EP poziva Europsku komisiju (EK) da zajedno s europskim i hrvatskim institucijama "osmisle brzi način za raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći kako bi se osigurao brzi oporavak pogođenog područja" i da pritom vodi računa da se Hrvatska istodobno bori s pandemijom koronavirusa i s cijelim nizom razornih podrhtavanja.

U rezoluciji se pozia Hrvatsku da u svom planu za oporavak i otpornost, koji je ključan dokument za povlačenje sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije, prioritete stavi na obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese.

Hrvatske se vlasti poziva da pozorno nadziru obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu.

U rezoluciji  se kaže da se proces obnove i izgradnje treba provesti najbrže što je moguće, transparentno i iz stručni nadzor te da se vodi računa  o demografskom aspektu kako bi to područje imalo perspektivu razvoja.

Stoga se poručuje da posebnu pozornost treba posvetiti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i prije potresa te da se osigura zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim dijelovima pogođenog područja.

EK se poziva da razmotri produljenje 18-mjesečnog roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!