EP osudio odluku američkog suda o pobačaju, hrvatski zastupnici podijeljeni

07.07.2022.

21:49

Autor: P.F./Hina

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski parlament je, reagirajući na odluku Vrhovnog suda SAD-a o ukidanju prava na pobačaj na saveznoj razini, zatražio da se to pravo zaštiti u EU-u, no zastupnici desnice i dijela desnog centra tome su se usprotivili. Podijeljen je bio i HDZ.

Vrhovni sud SAD-a, u kojem čvrstu većinu imaju konzervativni suci, 24. lipnja je izglasao ukidanje prava na pobačaj na nacionalnoj razini i prepustio da o tome odlučuju savezne države. Zagovornici prava na pobačaj odluku su ocijenili velikom korakom unatrag za ženska i reproduktivna prava, a potaknula je i strahove da će se trend ograničavanja prava žena i seksualnih manjina preliti i na Euorpu.

U rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 324 glasova za, 155 protiv i 38 suzdržanih, Europski parlament (EP) zatražio je da se pravo na pobačaj uključi u EU-ovu Povelju o temeljnim pravima. Zastupnici su zatražili su da se Vijeću podnese prijedlog za izmjenu članka 7. Povelje istaknuvši da "svatko ima pravo na siguran i zakonit pobačaj" i pozvali Kongres SAD-a da usvoji prijedlog zakona koji bi zaštitio pobačaj na saveznoj razini.

Također su iskazali zabrinutost zbog mogućeg porasta financiranja skupina koje se bore protiv prava na izbor i prava seksualnih manjina u svijetu i Europi. Pozvali su države članice da dekriminaliziraju i zajamče pristup sigurnim, legalnim i besplatnim uslugama pobačaja.

U raspravi o odluci Vrhovnog suda SAD-a održanoj u ponedjeljak većina zastupnika i EU-ova povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli ocijenili su da je ona opasan korak unatrag za prava žena.

Presuda je podsjetnik da se teško stečena prava nigdje ne mogu uzeti zdravo za gotovo, rekla je.

Sokol: Ljevičari potiču kulturu smrti

U raspravi su zastupnici desnih klubova podržali, a klubova centra i ljevice osudili odluku američkog suda, no podijelila je zastupnike desnog centra, odnosno Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripada i HDZ.

Protiv rezolucije je glasalo troje od četvero HDZ-ovih eurozastupnika. Sunčana Glavak bila je suzdržana.

HDZ-ova europarlamentarka i članica izaslanstva EP-a za odnose sa SAD-om Željana Zovko za Hinu je rekla da smatra bespredmetnom raspravu eurozastupnika o najvećoj demokraciji koju poznajemo. Napomenula da u EU-u ionako po načelu supsidijarnosti svaka članica samostalno donosi zakone o tom pitanju.

Istog je mišljenja je i HDZ-ov Tomislav Sokol koji kaže da Europski parlament nema nadležnost kada je u pitanju pobačaj, jer to to pitanje nije u nadležnosti Europske unije već država članica.

Ladislav Ilčić iz kluba Europskih konzervativaca i refromista (ECR) ustvrdio je da se u trudnoći ne radi o ženinom tijelu, nego o jednom drugom organizmu s drugom genetskom strukturom te da pravo na pobačaj nije temeljno ljudsko pravo.

Picula: Pobačaj u Ustav

Zastupnici iz redova centra i lijevih klubova jednoglasno su osudili ograničavanje prava na pobačaj i založili se da se to pravo jamči u EU-u.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u klubu socijaldemokrata (S&D), upozorio je i na probleme u osiguranju tog prava u Hrvatskoj. 

- Nažalost, zdravstveni je sustav i u Hrvatskoj premrežen najkonzervativnijim utjecajem pa tako u javnom zdravstvenom sustavu imamo cijele bolnice u kojima liječnici odbijaju pravo na pristup pobačaju. Vrijeme je da u cijeloj Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj, pravo na pobačaj dodatno zakonski osiguramo uključivanjem u nacionalne ustave i Povelju Europske unije o temeljnim pravima, poručio je Picula u raspravi.

Matić: No pasaran nazadnjacima

SDP-ov zastupnik Predrag Fred Matić, zamjenski član u Odboru EP-a za prava žena i rodnu ravnopravnost, za Hinu je istaknuo da je pobačaj medicinska usluga i zahvat, a ne ideološko pitanje na kojem bi se trebale voditi političke borbe.

Nezavisni hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić glasao je protiv rezolucije, a Ivan Vilibor Sinčić ostao je suzdržan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!