21:09 / 15.01.2020.

Autor: P.F./Hina

EP podržao Europski zeleni plan i traži još ambicioznije ciljeve

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Parlament želi da budući zakon o klimatskim promjenama bude ambiciozniji u ciljevima smanjenja emisija - 55% do 2030. u odnosu na 1990., umjesto 50%-55%, kao što je predložila EK.
Europski parlament (EP) je podržao Europski zeleni plan i zalažio se za još ambicioznije ciljeve, ali i upozorio na potrebu osiguravanja pravedne i uključive tranzicije, priopćio je Europski parlament.

Zastupnici u usvojenom stajalištu pozdravljaju Europski zeleni plan koji je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila na plenarnoj sjednici u prosincu i podupiru ambiciozan plan održivog ulaganja kojim će se olakšati financijska opterećenja u tom procesu. Pozivaju i na primjereno financiran mehanizam za pravednu tranziciju, stoji u priopćenju.

Parlament želi da budući zakon o klimatskim promjenama bude ambiciozniji u pogledu ciljeva smanjenja emisija do 2030. (55% do 2030. u odnosu na 1990., umjesto najmanje između 50% i 55%, kao što je predložila Komisija).

EU bi o tim planovima trebao odlučiti prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u studenome. Osim toga, zastupnici žele da se ustanovi i cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Kako bi se spriječilo istjecanje ugljika uzrokovano razlikama u ambicijama u pogledu klimatske neutralnosti diljem svijeta, Parlament poziva na uspostavu mehanizma prilagodbe ograničenja emisija ugljika u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Zastupnici su naglasili da će izmijeniti zakonodavne prijedloge za postizanje ciljeva Zelenog plana. Upozorili su i da je do lipnja 2021. potrebno utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu obnovljive energije i energetske učinkovitosti te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike.

Rezolucija je usvojena sa 482 glasova za, 136 protiv i 95 suzdržanih.
Parlament je velikom većinom podržao prijedlog Komisije za Zeleni plan i pozdravlja činjenicu da će postojati dosljednost između politika Unije i ciljeva Zelenog plana.

Na poljoprivredu, trgovinu i gospodarsko upravljanje te ostala područja politika morat će se sada gledati i analizirati imajući na umu Zeleni plan, rekao je liberal Pascal Canfin, predsjednik Odbora Europskog parlamenta za okoliš, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!