EP podržao zabranu novih automobila na fosilna goriva od 2035.

08.06.2022.

21:25

Autor: Hina/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Drop of Light / Shutterstock

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su većinom glasova podržali zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. kako bi se ubrzao prijelaz Europe na električna vozila.

Glasovanje je u skladu s ključnim planovima Europske unije da do 2030. godine smanji ukupnu emisiju za 55 posto, u usporedbi s razinama iz 1990. godine, što je cilj koji zahtijeva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prijevozu.


Zastupnici su podržali prošlogodišnji prijedlog Europske komisije za stopostotno smanjenje emisija ugljičnog dioksida novih automobila do 2035. i od te godine onemogućila bi se prodaja vozila na fosilna goriva u Uniji.


Prijedlozi nekih zastupnika da se cilj smanji na 90 posto do 2035. odbijeni su.


Zakon još nije konačan. Glasovanje u srijedu tek potvrđuje poziciju parlamenta za nadolazeće pregovore s državama članicama oko konačnog zakona.


Namjera je ubrzati prijelaz Europe na električna vozila i ohrabriti proizvođače automobila da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno potaknuto drugim zakonom koji će od država članica zahtijevati da postave milijune stanica za punjenje električnih vozila.


Kupovati i voziti automobile s nultom emisijom postat će jeftinije za potrošače, rekao je Jan Huitema, glavni pregovarač parlamenta zadužen za tu politiku.


Proizvođači poput Forda i Volva javno su podržali plan EU-a kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. a drugi, uključujući i Volkswagen, nastoje prestati prodavati takva vozila u Europi do tog datuma.


No, elektronička pošta, koju je Reuters vidio, pokazuje da su interesne skupine iz automobilske industrije, uključujući i Njemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirale za odbacivanje cilja do 2035. Te su skupine poručile da takav plan kažnjava alternativna goriva s niskim razinama emisije ugljika i da je prerano za takvo obvezivanje zbog neizvjesnog uvođenja infrastrukture za punjenje.


Naši stavovi su transparenti. Naša je misija razviti najbolja rješenja sa svima uključenima, rekao je glasnogovornik VDA-a.


Električni automobili i plug-in hibridna vozila činila su 18 posto novih osobnih automobila prodanih u Uniji prošle godine, no sveukupna prodaja automobila smanjena je usred nestašice poluvodiča, podaci su Europskog udruženja proizvođača automobila.


Četvrtinu emisija stakleničkih plinova koji su odgovorni za zagrijavanje planeta, u Europi potječu od prijevoza, a razina stakleničkih plinova u tom sektoru posljednjih godina je porasla što otežava napore da se izbjegnu opasne razine klimatskih promjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!