EP potvrdio izdvajanje dodatnih 400 milijuna eura za potporu ukrajinskim izbjeglicama

16:11 / 23.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: WiP-Studio / Shutterstock

Europski parlament prihvatio je u četvrtak izvješće hrvatskog eurozastupnika Karla Resslera o izmjenama europskog proračuna za 2022. koje predviđaju dodatnih 400 milijuna eura za podršku ukrajinskim izbjeglicama, izvijestio je ured zastupnika.

- Preko 13 milijuna Ukrajinaca čiji su domovi pod udarom granata ili sravnjeni sa zemljom, vode, hrane i struje moralo je napustiti svoje domove u četiri mjeseca ratnih razaranja. Gotovo 6 milijuna, pretežito žena i djece, potražilo je sigurno utočište u zemljama Europske unije. Ljudski i civilizacijski smo se opredijelili pomoći im, istaknuo je Ressler na plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

Ressler je istaknuo i da je ruska agresija na Ukrajinu civilizacijski test zajedništva i spremnosti cijele EUrope da odgovori brzo i učinkovito kako bi umanjila negativne posljedice krize, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

- Trenutna razina financiranja europskih programa dugoročno neće odgovarati potrebama krize prouzrokovane ratom u Ukrajini. Potrebna nam je zato dubinska analiza, novo promišljanje prioriteta i skora revizija aktualnog višegodišnjeg proračuna zbog potpuno nove sigurnosne i gospodarske situacije, kazao je Ressler.

Dodatna sredstva namijenjena su, između ostalog, za troškove hranu, smještaj, lijekove, odjeću te medicinsku i pravnu pomoć izbjeglicama.

Izmjene proračuna podržalo je 576 zastupnika, a protiv ih je samo bilo troje, dok ih je 13 bilo suzdržano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!