EP pozvao na hitnu regulaciju umjetne inteligencije

03.05.2022.

16:00

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Što donosi umjetna inteligencija?

Što donosi umjetna inteligencija?

Foto: - / -

Europska unija mora hitno razviti zajednička pravila o umjetnoj inteligenciji, kojima će se u središtu nalaziti čovjek i temeljne vrijednosti Unije, a koja će važiti u čitavom svijetu, složili su se zastupnici na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Europarlamentarci su raspravljali o Izvješću o umjetnoj inteligenciji u digitalnom dobu, kojim se poziva na stvaranje regulatornog okruženja koje omogućuje učinkovito upravljanje i zaštitu temeljnih prava, a izvješće je prihvaćeno s 495 glasova za, 34 protiv i 102 sudržanih.

- Ovim europskim pristupom možemo zadati svjetske standarde i tu trebamo biti aktivniji. Propustit ćemo priliku ne preuzmemo li vodstvo u čitavom svijetu. Sada EU zaostaje u natjecanju jer nemamo dovoljno tržišne moći i znanja, rekao je izvjestitelj Axel Voss.

- Umjetna inteligencija sa sobom donosi ogromne mogućnosti za gospodarski razvoj i blagostanje, ali upotreba sa sobom nosi i određene opasnosti i može ugroziti same temelje naših društava i demokracije, kazala je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i dodala da je namjera povećati javna i privatna ulaganja na ukupno 20 milijardi eura godišnje tijekom narednog desetljeća.

Bugarska zastupnica iz redova pučana Eva Maydell rekla je da će u budućnosti oni koji vladaju umjetnom inteligencijom, vladati i svijetom.

- Ako zapad izgubi ovu utrku u ostvarivanju socijalnih, gospodarskih i inih prednosti umjetne inteligencije, doći će do pomaka u svjetskom poretku ... Ne možemo dopustiti autoritarnim državama poput Rusije i Kine da nas pobijede u ovoj tehnološkoj utrci, dodala je Maydell.

Alex Agius Aliba, malteški zastupnik iz redova socijalista, podsjetio je da se ne smiju zanemariti etičke i pravne poteškoće vezane uz radna mjesta i radnička prava.

- Digitalna sredstva i digitalne tvrtke nadziru i način na koji zaposlenici rade. Zbog toga je ključno budno pratiti koristi li se umjetna inteligencija tako da se poštuju ljudska prava i je li usmjerena na čovjeka, rekao je Agius Aliba.

Kim van Sparrentak, nizozemska zastupnica zelenih, podsjetila je da je potrebno zaštititi sigurnost i mentalno zdravlje radnika na onim radnim mjestima, gdje se primjenjuje umjetna inteligencija, a španjolska zastupnica liberala Susana Solis Perez upozorila je na opasnost od toga da se europske vrijednosti zamijene nekim drugima na globalnoj razini i da se drastično smanje naši standardi života.

Gilles Lebreton, francuski zastupnik krajnje desnice, upozorio je da umjetna inteligencija nije bez opasnosti i da u rukama autoritarnih režima može dovesti do mnogih problema, poput mogućnosti da negira pluralizam, a hrvatski zastupnik iz redova pučana Karlo Ressler rekao je da razvoj ovisi o sposobnosti prilagođavanju vremenu i da je potreban pristup koji potiče na brže i bolje usvajanje novih tehnologija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!