13:14 / 16.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

EP razlikuje ruski narod od Putinova režima

Rasprava u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Rasprava u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Europski parlament razlikuje ruski narod od režima predsjednika Putina, koji je "stagnirajuća autoritarna kleptokracija". Navodi se to u izvješću koje je EP usvojio, te se ističe da bi Europska unija trebala strateški surađivati s ruskim civilnim društvom.

Parlament razlikuje ruski narod od režima predsjednika Putina, koji je "stagnirajuća autoritarna kleptokracija koju vodi doživotni predsjednik okružen oligarsima", stoji u izvješću koje je priredio litavski zastupnik, pučanin (EPP) Andrius Kubilius.


U srijedu je u raspravi Kubilius poručio kako ruski narod treba znati da će transformacija zemlje koristiti svima koji su sada žrtve autoritarnog i korumpiranog režima.


- Želimo da ruski narod ima iste slobode, ljudska prava i i privilegije demokracije koje mi uživamo, poručio je. 


Europski parlament smatra da bi EU s ruskim vlastima trebao biti uključen u "uvjetni selektivni dijalog", dok bi s ruskim civilnim društvom "koje teži demokraciji" trebala postojati strateška suradnja.


- Strategija EU-a za Rusiju ne bi trebala biti prepreka suradnji s vlastima ako je to u interesu EU-a i njome se ne smiju ugroziti obveze EU-a u pogledu ljudskih prava i demokracije,  navodi se u izvješću.

Prema ocjeni europarlamnetraca, Rusija ima "demokratsku budućnost" i njezini građani teže vrijednostima slobode i demokracije, zbog čega se EU treba povezati s građanima Rusije i pomoći im "u izgradnji drugačije budućnosti".


U izvješću, koje je usvojeno s 494 glasa za, dok su 103 zastupnika bila protiv, a 72 suzdržanih, navodi se i da EU treba u odnosu prema Rusiji surađivati sa SAD-om i drugim demokratskim partnerima.


Europarlamentarci su također zaključili da bi EU trebala smanjiti ovisnost o ruskim energentima i boriti se protiv priljeva ruskog "prljavog novca" te je potrebno "razotkriti skrivena bogatstava i financijsku imovinu ruskih autokrata i korumpiranih oligarha u državama članicama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!