EP traži potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

07.04.2022.

14:42

Autor: Hina/HRT

EP traži potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

EP traži potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski parlament je u četvrtak zatražio još snažnije sankcije EU-a protiv Rusije, uključujući i potpuni prestanak uvoz energenata iz te zemlje, te da obuhvate i saveznicu Kremlja Bjelorusiju.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 513 glasova za, 22 protiv i 19 suzdržanih glasova eurozastupnici su pozvali na uvođenje dodatnih kaznenih mjera za Rusiju, uključujući hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina što je prije moguće, izvijestio je Europski parlament.

To bi trebalo biti popraćeno planom za jamčenje sigurnosti opskrbe energijom u EU-u, kao i strategijom za zaustavljanje sankcija u slučaju da Rusija poduzme korake prema ponovnoj uspostavi neovisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica i potpuno ukloni svoje postrojbe s državnog područja Ukrajine.

Isključivanje Rusije iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija

Postojeće sankcije sada moraju biti u potpunosti i učinkovito provedene diljem EU-a i međunarodnih saveznika EU-a kao prioritet, traže zastupnici. Pozivaju čelnike EU-a da isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija, kao što su UNHRC, Interpol, Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge, što bi bio važan znak da se međunarodna zajednica neće vratiti na staro s državom agresorom.

Kako bi sankcije bile učinkovitije, Parlament poziva na isključivanje ruskih banaka iz sustava SWIFT, zabranu ulaska svih plovila povezanih s Rusijom u teritorijalne vode EU-a i pristajanja u lukama EU-a te zabranu cestovnog prijevoza tereta iz Rusije i Bjelorusije. Zastupnici također zahtijevaju zapljenu sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelorusiji povezane s Lukašenkovim režimom.

Ukazujući na sudjelovanje Bjelorusije u ratu u Ukrajini, u rezoluciji se zahtijeva da sankcije protiv Bjelorusije slijede sankcije uvedene Rusiji kako bi se uklonile sve rupe u zakonu kojima se Putinu omogućuje da upotrijebi Lukašenkovu pomoć za zaobilaženje sankcija, navodi Europski parlament.

Isporuka oružja mora se nastaviti i pojačati

Zastupnici upućuju na šokantne zločine koji se nedvojbeno smatraju ratnim zločinima, koje su počinile ruske postrojbe u Ukrajini, a posebno u Buči, i na potpuno ili gotovo potpuno uništene Mariupolj, Volnovaku i druge gradove i sela. Naglašavaju da počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati i pozivaju na uspostavu posebnog suda UN-a za zločine u Ukrajini.

Parlament ponavlja da se isporuka oružja mora nastaviti i pojačati kako bi se Ukrajina mogla učinkovito braniti. Zastupnici podupiru daljnju pomoć za obranu ukrajinskim oružanim snagama koju pružaju pojedinačne države članice EU-a, odnosno osiguravaju zajednički u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.

Napominjući da je gotovo 6,5 milijuna ukrajinskih građana interno raseljeno i da je više od 4 milijuna ljudi pobjeglo iz zemlje zbog rata, zastupnici pozivaju na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji bježe od bombardiranja te na jačanje mreža humanitarne pomoći EU-a u Ukrajini.

Osuđuju rusku retoriku navodeći da bi mogli pribjeći uporabi oružja za masovno uništenje i naglašavaju da bi se na svaki takav pokušaj odgovorilo uz najteže posljedice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!