01:57 / 27.03.2020.

Autor: HRT/Hina

EP: Tri mjere za borbu protiv pandemije i njezinih posljedica

Foto: Francois Lenoir/REUTERS

Foto: Francois Lenoir/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Prvi put u povijesti Europski parlament je glasao na daljinu, putem elektroničke pošte.
Europski parlament izglasao je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu tri izvanredne mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa i posljedica te krize na gospodarstvo.

Parlament je izglasao tri prijedloga Europske komisije - prijedlog o investicijskoj inicijativi kao odgovor na krizu s koronavirusom u iznosu od 37 milijardi eura, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,158 milijardi eura. Riječ je o neiskorištenim sredstvima koja su zemljama članicama dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova, koja bi inače morala vratiti u europski proračun, a sada će ih moći zadržati. To će proračunima država članica omogućiti veću likvidnost. 

Hrvatskoj 1,6 milijardi eura iz EU-a za oporavak gospodarstva
Drugi usvojeni prijedlog je o proširenju djelokruga Fonda solidarnosti EU-a, a treći je privremena mjera kako bi se olakšalo zračnim kompanijama da zadrže svoje 'slotove' u zračnim lukama, čak i ako ih ne koriste zbog pada prometa.

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja kretanja na plenarnoj sjednici sudjelovalo je samo nekoliko zastupnika, koji su se zatekli ili žive u Bruxellesu, dok su ostali sjednicu pratili na daljinu. Prvi put u povijesti Europski parlament je glasao na daljinu, putem elektroničke pošte.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!