06:41 / 10.03.2020.

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/IMS/S.M./HRT

EP u Bruxellesu o koronavirusu, migrantima i proračunu

EP u Bruxellesu, foto: Yves Herman/REUTERS

EP u Bruxellesu, foto: Yves Herman/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Odluka o plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, umjesto u Strasbourgu, donijeta je kako bi se i u izvanrednom situacijama osigurao kontinuitet rada te europske institucije, izjavio je predsjednik EP-a David Sassoli.
Odluka o plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, umjesto u Strasbourgu, donijeta je kako bi se i u izvanrednom situacijama osigurao kontinuitet rada te europske institucije, izjavio je predsjednik EP-a David Sassoli.

On je 
objavio da će preventivno u sljedeća dva tjedna svoju dužnost obavljati od kuće jer je proteklog vikenda boravio u Italiji, koja je najteže pogođena koronavirusom .

- Budući da sam prošli vikend bio u Italiji, odlučio sam, isključivo preventivno, slijediti upute i obnašati svoju dužnost predsjednika od kuće u Bruxellesu u sljedećih 14 dana u skladu sa zdravstvenim protokolom, kaže se u priopćenju koje je objavio Sassoli.

U parlamentu se jutros vodi rasprava o koronavirusu, a sjednicom predsjeda potpredsjednica Mairead McGuinnness

Plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja je ovoga tjedna premještena iz Strasbourga u Bruxelles zbog epidemije koronavirusa, skraćena je na samo jedan dan, a dnevni red reduciran je na samo tri teme - stanje u vezi sa koronavirusom, migrantska kriza i dugoročni europski proračun.

Jasna Paro, dopisnica HRT-a iz Bruxellesa, potvrdila je da je Sassoli odlučio raditi od kuće, a da je plenarna sjednica EP u Bruxellesu ograničena samo na jedan dan.

- Vidljivo su prisutne brojne službe čišćenja, koje svako malo dezinficiraju prostorije. Na hodnicima su postavljeni aparati s dezinfekcijskim sredstvima ua ruke. Manje je ljudi po hodnicima. Parlament je pozvao sve zaposlene koji to mogu da ostanu raditi od kuće, izjavila je Paro.

Povjerenica za zdravstvo EU Stella Kiriakides izvijestila je EP o stanju u vezi s koronavirusom. Pozvala je sve države članice da aktiviraju hitne mjere što prije. Prioritet za EU je usporiti širenje virusa. Bitno je i zaustaviti lažne vijesti i paniku, naglasila je. Povjerenica tu vidi važnu ulogu EP-a. Govorila je da je nužna veća kordinacija mjera koje poduzimaju pojedine države.

Paro dodaje da je u parlamentu bilo zastupnika koji su tvrdili da je opći dojam, unatoč već mnogo održanih sastanaka, da Europa nije učinila dovoljno, da su mjere nedovoljno koordinirane i da neke države testiraju samo one koji imaju simptome. Govorilo se i o potrebi socijalne osjetljivosti, zaštiti najslabijih, zaštiti djece i starijih, kaže Paro.

Borzan:  Ne mogu reći da je panika, ali trebamo sve shvatiti ozbiljno

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, izjavila je novinarima da su svi zastupnici EP-a izrazili zabrinutost i potrebu da EU djeluje zajedno.

- Ovo nisu trenuci kada svaka država treba djelovati za sebe. Zdravstvo jeste u ingerenciji pojedinih država članica, ali virusi i bakterije pokazuju da nemaju granice i da moramo djelovati zajedno. Sada ne mogu reći da je panika, ali trebamo sve shvatiti ozbiljno. U Hrvatskoj imamo relativno malo slučajeva i vjerujem da je to stvar dobre organizacije. Važno je imati globalnu strategiju koja će pomoći cijeloj EU. Pojavila se bolest o kojoj ne znamo puno i o kojoj se stalno otkrivaju nove informacije. Sigurno je da ovo nije zadnja ovakva situacija. Pojavljivat će se novi virusi u budućnosti i pouke koje sada izvučemo bit će izuzetno važni za našu budućnost, rekla je Borzan.   

Zbog brzog širenja bolesti COVID-19 u mnogim državama članicama EU-a, Parlament će procijeniti stanje i koordinirati nacionalne napore, kao i nastojanja EU-a za zaustavljanje širenja virusa i ublažavanje njegovih učinaka. Ti napori uključuju i novi tim za odgovor na izbijanje koronavirusa, uspostavljen na prijedlog predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, koji će se koordinirati s državama članicama radi razmjene informacija, procjene potreba i dosljednog odgovora na razini EU-a.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je 2. ožujka brzu procjenu rizika vezano uz situaciju s koronavirusom u Europi. Utvrđeno je kako je rizik od širenja bolesti COVID-19 u EU-u u nadolazećim tjednima umjeren do visok, jer se očekuje da će zemlje prijavljivati povećani broj slučajeva i žarišta zaraze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!