19:04 / 15.07.2019.

Autor: T.D./M.Š./Hina

EP u utorak glasuje o Ursuli von der Leyen

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Nakon što su je europski čelnici nominirali za buduću predsjednicu EK, Europski parlament će u utorak glasati o imenovanju von der Leyen za nasljednicu Jean Claude-Junckera.
Zastupnici Europskog parlamenta u utorak će glasovati o kandidatkinji za čelno mjesto Europske komisije, Ursuli von der Leyen.

Podsjetimo, predložena je za nasljednicu Jeana Claudea Junckera, nakon što na maratonskom sastanku šefova država i Vlada u Bruxellesu nije prošao ni jedan od 'spitzenkandidata'. Inače, Ursula von der Leyen poručila je da će u srijedu odstupiti s mjesta ministrice obrane.

- Zatražit ću povjerenje od Europskog parlamenta. Neovisno o ishodu, odstupit ću u srijedu s mjesta ministrice obrane kako bi služila Europi svim svojim snagama, napisala je von der Leyen na Twitteru. Duboko sam zahvalna za godine provedene s oružanim snagama Njemačke, dodala je.

Von der Leyen je postala ministricom obrane 2013. Ishod glasovanja u utorak je neizvjestan jer su mnoge političke grupacije podijeljene po pitanju nominacije von der Leyen koja treba dobiti 374 glasa od ukupno 747 članova Parlamenta.

Jedino je sigurna podrška 182 člana njezine Europske pučke stranke.

Selmayr odlazi ako Von der Leyen preuzme Europsku komisiju? Na sastanku u ponedjeljak sa zastupnicima EPP-a, von der Leyen je rekla da će ona biti jedina Njemica na čelu Europske komisije ako prođe na glasanju u utorak, kazao je jedan od izvora.

- Postoji nepisano pravilo da na najvišim pozicijama u Europskoj komisiji ne mogu biti dvije osobe iz iste države, kazao je drugi izvor.

To znači da bi njezin sunarodnjak Martin Selmayr morao otići s dužnosti ako von der Leyen bude izabrana.

Selmayr je došao na dužnost glavnog tajnika Komisije prošle godine, a način na koji je imenovan na tu funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa.

Do dolaska na poziciju glavnog tajnika Selmayr je bio šef kabineta predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!