EP donio nova pravila za pravednije i sigurnije internetsko okruženje

05.07.2022.

14:14

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Borba protiv dezinformacija na internetu

Borba protiv dezinformacija na internetu

Foto: Ilustracija / HRT

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici prihvatili nove standarde za pravednije digitalno tržište i sigurniji digitalni prostor za korisnike, sadržane u Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima kojima se reguliraju internetske platforme.

Prema Aktu o digitalnim uslugama, koji je na konačnom glasanju prihvaćen s 539 glasova za, 54 protiv i 30 suzdržanih, internetske platforme - poput društvenih mreža i online tržnica - morat će poduzeti mjere za zaštitu svojih korisnika od nezakonitog sadržaja i roba.

- Moramo paziti da ne dođe do negativnih posljedica za maloljetnike, za svu djecu, da se ljude potiče na kupnju na nedopušten način. Digitalno okruženje treba biti sigurnije i to je ono što ćemo uspostaviti. Platforme trebaju korisnicima dati više informacija, rekla je izvjestiteljica, socijaldemokratkinja Christel Schaldemose tijekom jučerašnje rasprave.

Vrlo velike internetske platforme i usluge bit će podložne strožim obvezama, razmjerno rizicima koje predstavljaju za društvo. Velike tehnološke tvrtke morat će transparentnije poslovati, djelovati protiv širenja dezinformacija, nezakonitih sadržaja, suzbijati negativne učinke na temeljna prava i biti predmet neovisnih revizija.

U fokusu Akta o digitalnim tržištima, prihvaćenog s 588 glasova za, 11 protiv i 31 suzdržanim, nepoštene su prakse najvećih internetskih platformi koje djeluju kao nadzornici pristupa digitalnom tržištu, poput društvenih mreža i tražilica.

- Platforme će se sada morati pobrinuti za zakonitost sadržaja koje nude. Morat će poštovati pravila tržišnog natjecanja. Same kompanije, a ne samo Komisija, morat će se pobrinuti da je slobodno tržišno natjecanje na njihovim platformama dopušteno", rekao je izvjestitelj Andreas Schwab.

Pojavili su se neki vrlo veliki akteri, koji su postali vrlo moćni i koje nitko ne nadzire, a pružaju usluge internetskog posredovanja, društvene mreže, internetske tražilice, operativne sustave, usluge internetskog oglašavanja, računalstvo u oblaku i usluge razmjene videozapisa.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da velike platforme više ne mogu reći da su samo posrednici, već su odgovorni i za sadržaj.

Hrvatska zastupnica iz redova socijalista Biljana Borzan rekla je da će ovi zakoni promijeniti internet kakav znamo i uspostaviti standard za zaštitu građana na svjetskoj razini.

- Internet je kroz godine postao divlji zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti, novčano oštetiti, svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Predugo su naši građani bili prepušteni samovolji Googlea i Facebooka koji su debelo profitirali na našim podacima, čak i na onim najosjetljivijim, priopćila je Borzan.

Nadzornici pristupa više ne smiju davati prednost vlastitim proizvodima i uslugama ni obrađivati osobne podatke korisnika za ciljano oglašavanje, osim ako za to nemaju izričitu privolu. Ako budu kršili nova pravila, bit će novčano kažnjeni iznosom do najviše 10 posto svog ukupnog prometa na svjetskoj razini u prethodnoj financijskoj godini ili do najviše 20 posto u slučaju ponovnog kršenja pravila.

Nakon što ih Vijeće službeno donese, oba akta bit će objavljena u Službenom listu EU-a i stupiti na snagu dvadeset dana nakon objave, priopćio je Europski parlament. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!