18:06 / 29.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

EP usvojio uredbu o uklanjanju terorističkog sadržaja na internetu

Ilustracija: Filip_Kos_PIXSELL

Ilustracija: Filip_Kos_PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sve zemlje članice Europske unije mogu od internetskih platformi zatražiti uklanjanje terorističkog sadržaja u roku od sat vremena, stoji u uredbi o sprječavanju širenja terorističkog sadržaja na internetu koju je Europski parlament usvojio na plenarnoj sjednici ovoga tjedna.

Prema usvojenoj uredbi, internetske platforme imat će aktivniju ulogu u otkrivanju terorističkog sadržaja na mreži i morat će ih ukloniti u roku od najviše jednog sata.

Uredba ima za cilj i sprječavanje širenja ekstremističkih ideologija na internetu, što je ključno za prevenciju napada i radikalizacije.

Komentirajući proces uklanjanja sadržaja, izvjestitelj Patryk Jaki, član kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR) naglasio je da se prihvaćanjem dogovorenih mjera "uspostavlja novi okvir između javnih tijela i privatnog sektora".

Sukladno tome, istaknuo je da "bilo koja država članica može poslati zahtjev bilo kojoj online platformi sa sjedištem u EU. Međutim, na temelju kompromisa, zemlja članica u kojoj se nalazi domaćin sadržaja, imat će 72 sata da analizira nalog i eventualno ospori zahtjev ako zaključi da se radi o kršenju slobode izražavanja".


Ylva Johansson, europska povjerenica za unutarnje poslove naglasila je da Europa sada ima jedinstvenu priliku za djelovanje protiv terorističkih aktivnosti na brz, prekogranični i obvezujuć način.

- Brzo znači da će članice moći narediti internetskim platformama da u roku od sat vremena uklone teroristički sadržaj. Prekogranični utjecaj podrazumijeva da nalog o uklanjanju terorističkog sadržaja iz jedne zemlje članice može biti upućen u bilo koju drugu članicu. Mjere su obvezujuće jer u slučaju nepoštivanja naloga, platforme će morati platiti kaznu, objasnila je Johansson.

Moraju se poštovati mjere zaštite prava europskih građana i slobode medija

Budući da je internet javni prostor za raspravu, a time i podloga za demokraciju, neki zastupnici su izrazili zabrinutost u vezi potencijalnog kršenja slobode izražavanja i skrenuli su pozornost na negativni utjecaj društvenih mreža na demokraciju.

Pri uklanjanju terorističkog sadržaja s interneta, u obzir se moraju uzeti i mjere zaštite prava europskih građana i sloboda medija.

Češki zastupnik Marcel Kolaja iz kluba Zelenih upozorio je da će svako tijelo bez sudskog naloga ili neovisne procjene moći zahtijevati uklanjanje sadržaja u drugoj državi članici" i da na taj način "Španjolska, Mađarska ili Poljska mogu odlučiti što građani u Češkoj ili Njemačkoj mogu vidjeti na internetu".

S njime se složio liberal Moritz Körner (Renew) navodeći da teroristi žele napasti slobodno društvo, a ako želite braniti slobodno društvo, onda ne smijete nesrazmjerno ograničavati slobodu izražavanja.

Nezavisni europarlamentarac Mislav Kolakušić (NI) tvrdi da su društvene mreže najveća opasnost za demokraciju i opisuje Facebook kao "izrazito političku platformu, izrazito opasnu jer je to politička platforma koja ne izlazi na izbore, a odlučuje, i to samostalno, što je istina, što je laž".

- Facebook se direktno uključio u izbore 2019. za Europski parlament, a nakon toga uključio se i u izbore, i to potpuno na pogrešan način, u Sjedinjenim Američkim Državama prilikom izbora predsjednika, rekao je Kolakušić u raspravi i dodao da je takvo djelovanje platformi potrebno zaustaviti.

Zastupnici EP-a su zaključili da se za uklanjanje jasno nezakonitog sadržaja na internetu, osim na suradnju članica, bitno osloniti i na policiju i informativne mreže koje mogu koristiti inovativne digitalne tehnologije poput umjetne inteligencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!