10:21 / 07.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

EP za aktivniju ulogu EU-a na Arktiku nasuprot Rusiji i Kini

 Arktik

Arktik

Foto: Pixabay / arhiva

Europska unija mora se aktivnije angažirati na Arktiku nasuprot sve jačem utjecaju Kine i Rusije, zaključuje se u izvješću Europskog parlamenta usvojenom danas.

Europski parlament "smatra da bi se EU kao globalni akter trebao aktivno uključiti u politički dijalog, reagirati na sve veću stratešku važnost Arktika i nastaviti ispunjavati svoju ulogu prihvaćenog i vjerodostojnog aktera na Arktiku, poštujući jedinstveni skup postojećih savjetodavnih foruma o Arktiku i uspješne mehanizme okvira za upravljanje", navodi se u izvješću Europskog parlamenta koje je usvojeno velikom većinom glasova.

Izvjestiteljica, poljska konzervativka Anna Fotyga ranije je izjavila da je "hitno potrebna promjena u percepciji Arktika" koji se pretvara iz udaljene i nepristupačne regije u regiju s ključnom ulogom za Europsku uniju.

Posebna je pozornost u izvješću posvećena ruskim i kineskim interesima na Arktiku, pri čemu se priznaje da Rusija, koja kontrolira najveći dio Arktika, ima "veliku brojčanu prednost" u programima razvoja ledolomaca.

Arktik je također važan za vojnu strategiju Rusije koja dio ledolomaca planira opremiti krstarećim projektilima i sustavima za elektroničko ratovanje, navodi se u izvješću. EP smatra da takvi potezi "znatno nadilaze legitimne obrambene svrhe te da odražavaju volju Rusije da stvori stratešku vojnu superiornost u regiji".

Druga sila, Kina, je pak uvrstila Arktik u svoju inicijativu "Jedan pojas, jedan put", kao tzv. "polarni put svile" i ulaže u nove ledolomce, morske luke i druge strateške infrastrukturne projekte na Arktiku.

Time se "dovodi u pitanje svaka pomisao da bi se Arktik mogao smatrati samostalnom regijom, izoliranom od globalne geopolitike", poručuju europarlamentarci, uz apel arktičkim državama da provedu "temeljitu provjeru stranih ulaganja u svoje strateški važne subjekte i infrastrukturu".

Zemlje EU-a bi, kao odgovor na sve jaču kinesko-rusku suradnju na Arktiku trebale bolje međusobno surađivati, uz suradnju sa SAD-om, Kanadom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Japanom, Južnom Korejom, Indijom i drugim partnerima koji su predani slobodi plovidbe na Arktiku.

Željana Zovko (HDZ/EPP), potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta, istaknula na plenarnoj sjednici u utorak da se na Arktiku "susreću strateški interesi velikih svjetskih sila" zbog čega je "jako važno da EU investira u svoju prisutnost u regiji i da se pripremi za sigurnosne izazove.

Zastupnica pučana kazala je da su članovi AFET-a, prilikom posjeta Arktiku, "iz prve ruke uvidjeli izazove na ovom izuzetno osjetljivom geopolitičkom prostoru".

- Ova debata je došla na vrijeme da EU zauzme jednu određeniju poziciju prema svim interesima koji se u tom području predstavljaju, poručila je.

Zovko ističe da se na Arktiku prelamaju interesi EU-a i SAD-a s jedne strane te Rusije koja je članica Arktičkog vijeća.

- S obzirom na veliko neiskorišteno bogatstvo nafte i plina kojima Arktik obiluje, na nedostatak sirovina čemu danas svjedočimo, te na sve što donose klimatske promjene, otvara se prostor za pažljiviju debatu i pažljiviji nadzor kako će se ta bogatstva u budućnosti koristiti, rekla je. 

Arktičko vijeće utemeljeno je 1996., a njegovi punopravni članovi su Danska, Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska, SAD i Kanada. Riječ je o zemljama koje polažu pravo na dijelove Arktičkog kruga koji je važan zbog geostrateških razloga i potencijalnog energetskog bogatstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!