EP za ubrzanje pregovora s Ukrajinom i nove sankcije Rusiji

02.02.2023.

16:14

Autor: Hina/E.P.C.

Europski parlament za ubrzanje pristupnih pregovora s Ukrajinom

Europski parlament za ubrzanje pristupnih pregovora s Ukrajinom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski parlament zatražio je od institucija Europske unije da rade na početku pristupnih pregovora s Ukrajinom, pripreme plan za pristupanje te zemlje jedinstvenom tržištu EU-a i uvedu novi, deseti paket sankcija Rusiji.

U pravno neobvezujućoj rezoluciji izglasanoj na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, eurozastupnici traže da se počne s radom na otvaranju pristupnih pregovora i napravi mapa s obrisima sljedećih koraka kako bi se omogućilo pristupanje Ukrajine jedinstvenom tržištu EU-a.


Za rezoluciju je glasala golema većina  -  489 za, 36 je bilo protiv, a 49 suzdržanih.


Zastupnici su ponovili svoju potporu članstvu budućem članstvu Ukrajine u EU-u, ističući da se pristupni proces temelji na zaslugama, odnosno na ispunjavanju reformi potrebnih za članstvo i pristupnih kriterija. S tim u vezi, pozvali su ukrajinske vlasti da poduzmu odgovarajuće reforme na usklađivanju s EU-om što je moguće prije.


Zastupnici su također pozvali članice EU-a da povećaju i ubrzaju dostavu vojne pomoći Ukrajini, naročito u oružju, ali i da pruže ekonomsku, financijsku, infrastrukturnu i humanitarnu potporu.


Sveobuhvatni paket za obnovu Ukrajine i novi paket sankcija Rusiji 


Uoči summita EU-Ukrajina, koji će se održati u petak u Kijevu, europski zastupnici traže da se napravi sveobuhvatni paket pomoći za obnovu Ukrajine. Predlažu da se za to iskoriste zamrznuta sredstva ruske središnje banke i imovina ruskih oligarha.


Parlamentarci također pozivaju na uvođenje desetog paketa sankcija Rusiji i sankcioniranje tvrtki poput Lukoila i Rosatoma, koje još uvijek djeluju na tržištu EU-a.


Također pozivaju da se uvede potpuni embargo na uvoz fosilnih goriva i urana iz Rusije te da se definitivno napuste plinovodi Sjeverni tok 1 i 2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!