16:51 / 30.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Epidemija u Europi: Rekordne zaraze, strože mjere, u Češkoj izvanredno stanje

Foto: REUTERS/Akhtar Soomro

Foto: REUTERS/Akhtar Soomro

Foto: - / REUTERS

Nizozemska je zabilježila rekordni broj zaraza koronavirusom, Češka je najavila da će proglasiti izvanredno stanje u zemlji, a španjolska Ibiza u petak odlazi u djelomičnu karantenu zbog naglog širenja covida-19.
Nizozemska je zabilježila rekordni broj zaraza koronavirusom, Češka je najavila da će proglasiti izvanredno stanje u zemlji, a španjolska Ibiza u petak odlazi u djelomičnu karantenu zbog naglog širenja covida-19.

Češka vlada proglasit će u ponedjeljak izvanredno stanje u zemlji zbog naglog širenja covida-19, objavile su vlasti na Twitteru.

Ranije je ministar zdravstva Roman Prymnula rekao da će vlada proglasiti izvanredno stanje na 30 dana i u minimalno prva dva tjedna ograničiti okupljanja na 20 ljudi na otvorenom i 10 u zatvorenom.

Zabranit će se publika na sportskim događanjima, zatvorit će se srednje škole i pozvati studente medicine da pomognu zdravstvenim djelatnicima u bolnici.

Istivremeno, Nizozemska je zabilježila novi dnevni rekord s 3294 zaraženih, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti.

Broj novih slučajeva koronavirusa na rekordnoj je razini od sredine rujna.

Nizozemska je u utorak prvi put zabilježila više od 3000 zaraženih u danu.

Nizozemska vlada je nametnula niz mjera protiv covida-19. Mjere uključuju obvezno nošenje maski u Amsterdamu i drugim velikim gradovima, zabranu dolaska publike na sportska natjecanja u sljedeća tri tjedna te zatvaranje restorana i barova u 22 sata. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će se ograničiti putovanja te je pozvao poslodavce da što je više moguće organiziraju rad od kuće.

Španjolska Ibiza odlazi u djelomičnu karantenu od petka zbog značajnog porasta zaraza koronavirusom proteklih tjedana, priopćili su u srijedu Balearski otoci.

Ograničenja kretanja stanovnika i aktivnosti bit će na snazi 15 dana. Stopa zaraze u tom gradu je triput veća nego u ostatku Baleara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je u srijedu na građane da se drže mjera protiv koronavirusa, kako bi se suzbilo širenje epidemije i izbjegao novi "lockdown".

Merkel je izrazila bojazan da bi uspjesi koje je Njemačka postigla u borbi protiv širenja koronavirusa mogli dovesti nekontroliranog rasta broja novozaraženih.
Upozorila je da će jesen i zima "kada se svi više družimo u zatvorenim prostorima" biti pune izazova.

- Svi želimo izbjeći novi lockdown i mislim da to možemo, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!