17:35 / 16.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Erdogan i Merkel o suradnji s novom njemačkom vladom

Recep Tayyip Erdogan i Angela Merkel

Recep Tayyip Erdogan i Angela Merkel

Foto: Murad Sezer / Reuters

Turska će nastojati održati dobru suradnju i s novom njemačkom vladom, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primajući u oproštajni posjet "dragu prijateljicu" Angelu Merkel, sukreatoricu migrantskog dogovora EU-Turska koja nije izostavila kritike.

- Nadam se da će se uspješna suradnja koju smo provodili s ... Angelom Merkel nastaviti i za vrijeme mandata nove vlade, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s njemačkom kancelarkom u odlasku.

Bliski dijalog s Merkel pomogao je u rješavanju raznih pitanja, među kojima je proces pristupanja Turske EU-u, kao i izbjeglička kriza unatoč neslaganjima oko određenih pitanja, rekao je Erdogan.

Turski čelnik zahvalio je Angeli Merkel na "istinskim" naporima koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebice sirijske krize. Zaželio joj je uspjeh i nakon isteka njezina mandata, nazvavši je svojom "dragom prijateljicom".

Merkel je rekla kako očekuje da nova vlada u Berlinu nastavi raditi na uzajamnim interesima i geostrateškoj suradnji, premda, rekla je, dosadašnji rezultati Turske na području ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.

Odnosi između Turske i Njemačke bili su teški za vrijeme 16-godišnjeg mandata kancelarke Angele Merkel. Na kritike su nailazila pritvaranja i kazneni progoni njemačkih građana i turskih oporbenih aktivista, a one su se mogle čuti i unutar EU-a.

Ovaj je tjedan turski sud osudio njemačkog državljanina kurdskog porijekla na više od dvije godine zatvora zbog promicanja terorizma na društvenim mrežama.

Migranti i dogovor EU-Turska

Merkel je kazala da pritvaranja i kazneni progoni njemačkih državljana u Turskoj ostaju problem, no da i dalje postoji potreba za nastavkom dijaloga.

Kada je riječ o izbjegličkom pitanju, Erdogan je odbacio kritike da njegova zemlja provodi "pushbackove".

- Turska je postala poput pansiona (Gasthaus) za izbjeglice. Nemoguće je zanemariti te ljude, rekao je Erdogan.

Turska ima ključnu ulogu u prihvaćanju izbjeglica. Ta je zemlja već primila oko 3,7 milijuna izbjeglica iz Sirije i stotine tisuća migranata iz ostalih zemalja, poput Afganistana.

Merkel, koja je bila sukreatorica migrantskog dogovora između Turske i EU-a, rekla je da blok planira Turskoj pružiti veću financijsku pomoć za podršku izbjeglicama povrh ranije dogovorenih 6 milijarda eura.

Erdogan je više puta istaknuo da njegova zemlja ne kani prihvaćati dodatne izbjeglice, primjerice iz Afganistana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!